FILM

Klasik koji to nije postao

MGM
Foto: MGM
26.01.2017.
u 09:47

Da je kojim slučajem bilo više suglasja u upravi MGM-a, izvjesno je da bi ekranizacija novele o Američkome građanskom ratu postala dio filmske antologije

U „Arcade Trivia Quiz“, jednom od prvih kvizova koji su se mogli igrati na kućnom računalu sredinom 90-ih, u rubrici „Film and television“ jedno od pitanja bilo je koja je obitelj postala prva u povijesti u kojoj su članovi triju različitih generacija osvajali Oscare. Točan odgovor bio je obitelj Huston, a članovi tih triju generacija bili su Walter, John i Anjelica (2000- ih će im se u toj kategoriji pridružiti i Coppole). I dok je Walter ostao upamćen po maestralnoj roli u filmu „The treasure of the Sierra Madre“, a Anjelica Oscara osvojila za „Prizzi’s honor“, John Huston, Walterov sin i Anjelicin otac, do danas je ostao najeminentniji član obitelji. Izuzev kurioziteta da su mu otac i kći osvojili Oscare za uloge u filmovima koje je on režirao, John Huston zbog svojeg je opusa nesumnjivo jedan od najvećih američkih filmskih režisera.

U karijeri koja je trajala tek nešto kraće od pola stoljeća i tijekom koje je režirao 37 igranih filmova, Huston je snimio zavidan broj antologijskih filmova u raznovrsnim žanrovima. Iako je u tako dugačkoj i plodnoj karijeri nezahvalno izdvojiti najkreativnije razdoblje, nije netočno ustvrditi kako je na prijelazu iz četrdesetih u pedesete, u svega nekoliko godina Huston snimio svoje najpoznatije filmove. Tada redom nastaju „The treasure of the Sierra Madre“ i „Key Largo“ (oba 1948.), „The asphalt jungle“ (1950.), „The African Queen“ (1951.) i „Moulin  Rouge“ (1952.). U desetljećima koja su uslijedila režirao je izvrsne filmove, no ovoliku koncentraciju kvalitete u tako kratkome vremenskom razdoblju više nikada nije uspio ponoviti. Snimajući u tome razdoblju kao na traci, među nabrojanim klasicima ugurao se i jedan danas pomalo marginaliziran film. Snimljen 1951. „The red badge of courage“ („Crvena značka za hrabrost“) ekranizacija je novele američkoga pisca Stephena Cranea. Prihvaćena kao jedno od remek-djela američke književnosti 19. stoljeća, novela se bavi Američkim građanskim ratom te se unutar nje u mješavini realizma i naturalizma isprepliću brutalni  opisi ratovanja i introspekcije mladoga, nesigurnoga vojnika Unije...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. siječnja na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije