EKSKLUZIVNO

Kina završava "svoj" prvi nosač aviona!

Kina
Foto: Wikimedia CC
27.10.2016.
u 20:26

Prema izvještaju, novi će nosač biti brži od Liaoninga te mu se oružje može brže aktivirati. Ministarstvo obrane potvrdilo je gradnju novog nosača zrakoplova 31. prosinca 2015. godine.

Rad na novom kineskom "domaćem" nosaču zrakoplova uskoro je gotov, izjavio je danas glasnogovornik Ministarstva obrane, piše Globaltimes.

"Kompletan projekt broda je gotov", izjavio je glasnogovornik Wu Qian na konferenciji za mediji te dodao da radnici trenutno instaliraju opremu na trup broda. Fotografije koje su izašle na internetu čvrsto pokazuju da se dizajnom razlikuje od Liaoninga, prvog kineskog nosača zrakoplova. Vojni analitičar Cao Weidong izjavio je da će novi nosač aviona imati nadgrađe koje će biti glavno zapovjedno mjesto za sve zračne operacije te je instaliran superioran radar.

Prema izvještaju, novi će nosač biti brži od Liaoninga te mu se oružje može brže aktivirati. Ministarstvo obrane potvrdilo je gradnju novog nosača zrakoplova 31. prosinca 2015. godine.

"Dizajn i izgradnja drugog nosača zrakoplova, napravljena prema iskustvu testiranja i treniranja na prvome nosaču zrakoplova će biti itekako bolja, a u budućnosti ćemo koristiti te podatke za izgradnju još snažnijih nosača", izjavio je Yang. Prvi kineski nosač zrakoplova je obnovljeni brod Sovjetskog Saveza kojeg je Kina kupila od Ukrajine 1998. godine. Ušao je u službu 2012. godine nakon što je ponovno opremljen i obnovljen.

>>SAD i NATO savez pripremaju bespilotni mlažnjak naoružan laserima

>>Kina i Rusija će zajedno održavati vojne vježbe!

Komentara 10

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:44 28.10.2016.

Ovaj nosač aviona u izgradnji ima "skiju" na poletnoj stazi što je odlika sovjetske klase nosača aviona "Varyag". Izgleda da su Kinezi pokušali primijeniti sve ono što su u eksploataciji "Liaoninga", svog prvog nosača aviona koji je klase "Yaryag", naučili i ocijenili da je dobro rješenje. Dakle nisu koristili američka rješenja, barem se tako može zaključiti iz pogleda na priloženu fotografiju.

DU
Deleted user
21:56 27.10.2016.

zvonac, lijepo piše da je dizajn i izgradnja temeljena na prvom nosaču "Liaoning" (ruski "Varjag", kupljen od Ukrajine 1998.). Dakle, ako je kopija, sigurno nije kopija američkih flotnih nosača.

IS
Iszrian
08:33 28.10.2016.

Nosaci zrakoplova ubrzano postaju zastarjela tehnologija - relikt iz WW.2. Korisni su u "miru" za tlacenje cetverorazrednih drzavica, ali u ozbiljnom ratu ih se lako potopi hipersonicnim projektilima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije