Domovinski rat, Kontroverze

Karađorđevo - tko (ni)je dijelio BiH

Karađorđevo - tko  (ni)je dijelio BiH
Vojna povijest
04.04.2011.
u 00:00

Teza o „podjeli Bosne (i Hercegovine)“nastala je u koordinaciji (pro) jugoslavenskih i nekih stranih političko-obavještajnih krugova

Ovih dana, točnije 25. ožujka 2011. godine, navršilo se dvadeset godina otkako je u pograničnom mjestu Karađorđevu održan sastanak hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Malo je koji susret dvojice predsjednika toliko mistificiran i izazvao toliko različitih tumačenja. Rijetko koji je susret i razgovor dobio toliko negativno značenje da je postao neka vrsta hrvatskog (ali ne i srpskog) „istočnoga grijeha“.

Sastanak u Karađorđevu postao je dio političke mitologije i već se dva desetljeća koristi kao „dokaz“ za „pogrešnu“ hrvatsku politiku devedesetih godina i „krivnju“ predsjednika Tuđmana za „podjelu“ Bosne i Hercegovine, ali i za krivnju svake hrvatske politike koja bi pokazala da su Hrvati u BiH konstitutivan narod koji ima svoj identitet i politički subjektivitet. Svatko onaj u Hrvatskoj i u BiH tko bi postavio pitanje prava tamošnjih Hrvata riskirao bi da bude proglašen „djeliteljem Bosne“ i „nastavljačem dogovora iz Karađorđeva“.

Teza da je tamo dogovorena podjela BiH toliko je puta ponovljena da zvuči gotovo nevjerojatnom činjenica da nema nikakvoga dokaza da se tamo o BiH uopće razgovaralo, a kamoli dogovaralo. Uzalud su akteri sastanka više puta demantirali optužbe, kao što su ih demantirali i događaji koji su uslijedili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije