Drugi svjetski rat, Balkan, Tajne misije

Jugoslavija pred rat u britanskoj mreži

Jugoslavija pred rat u  britanskoj mreži
Vojna povijest
05.10.2011.
u 12:00

SOE je poticala protivnike Namjesništva i raspirivala protunjemačko raspoloženje: od propagande i podmićivanja, do diverzija i atentata

Padobran se otvorio uz trzaj. Čovjek ispod kupole zanjihao se poput klatna, zavrtio nekoliko puta na jednu pa na drugu stranu, a zatim skupivši noge i zategnuvši konopce padobrana nastavio smireno kliziti kroz bezdan noći. Struja hladnog noćnog zraka šibala mu je lice, nespretno namješten kundak kratkoga automata bolno je pritiskivao rame, ali on jedva da je išta od toga osjećao.

Sve je osjećaje nadjačalo i potisnulo uzbuđenje što je dugo iščekivana akcija napokon započela. Bila je noć 21. travnja 1943. godine. Sat, sat i pol poslije ponoći. Na nebu obasjanom bljedilom mjesečine nečujno su se rascvale još dvije padobranske kupole, noseći prema zemlji svoj tajanstveni teret. Trojica padobranaca iskočili su iznad obronaka Male Kapele, na visini od jedva tisuću metara, i za samo nekoliko minuta već su bili na zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije