Domovinski rat, Postrojbe

Jedinica “Ludvig Pavlović” i Daidža

Jedinica “Ludvig  Pavlović” i Daidža
Vojna povijest
05.08.2011.
u 00:00

Mate Šarlija Daidža, prvi zapovjednik južnog bojišta, postrojbu “Ludvig Pavlović” ustrojava od boraca koji su se borili u Konavlima, Osojniku...

Prošli su ključna ratišta na početku Domovinskog rata. Bili su udarna igla HVO-a u svim važnijim obrambenim i oslobodilačkim akcijama. Postrojbu su predvodili vrsni zapovjednici od kojih su dvojica, Božan Šimović i Ante Primorac, položili živote za Domovinu. Počeci postrojbe “Ludvig Pavlović” vezani su za ime generala Mate Šarlije Daidže. Ovaj emigrant i diplomac španjolske vojne akademije u Opuzenu je, u siječnju 1992., ustrojio prvu dobrovoljačku pukovniju “Kralj Tomislav“.

Daidža, koji je bio prvi zapovjednik obrane južnog boji šta postrojbu je ustrojio od dra govoljaca koji su se borili u Ko navlima, Osojniku, Čepikućama i Dubrovačkom primorju. Sjedi šte pukovnije bilo je u Osnovnoj školi u Dragljanima kod Vrgorca. Tijekom vremena postrojbi prilaze dragovoljci s područja Stolca, Čapljine, Čitluka, Širokog Brijega i Ljubuškog. Nakon što su pripadnici postrojbe prošli obuku sudjeluju u borbama u Kruševu kod Mostara. Postrojba 24. travnja 1992. sudjeluje u za uzimanju vojarne JNA u Čapljini i tom prilikom zaplijenjena je velika količina oružja, streljiva,

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije