LIČANI U VELIKOM RATU

Jedanaesta bitka na Soči 1917. godine

LIČANI karta
Foto: Vojna povijest
08.01.2014.
u 09:27

Odlučio sam im posvetiti spomen-knjigu. Prirodno, odabrao sam postrojbu svojih predaka – 79. pukovniju zajedničke vojske iz Otočca (K.u.K. Otočaner Infaterieregiment Graf Jellačić Nr. 79.), poznatiju kao „jelačićevci“, nazvanu po slavnom hrvatskom banu Josipu Jelačiću.

Prošlost svijeta, a nadasve Europe, prožeta je krvavim sukobima i ratovima. Jedan od najstrašnijih ratova je Prvi svjetski rat i krvava Sočanska bojišnica na granici Italije i Slovenije. O njoj su napisana brojna znanstveni druga djela koja se uglavnom bave strategijskom i operativnom razinom operacija. Postoje i djela koja opisuju djelovanja talijanskih i austrougarskih pukovnija, međutim, hrvatske pukovnije ostale su dosada neistražene, osim područja događanja 12 sočanskih bitaka na sjevernom dijelu bojišta koje je u svojim djelima djelimično obradio gospodin Lovro Galić iz Zagreba. Ova su djela izišla u Republici Sloveniji. Sustavnijeg istraživanja dosada nije bilo. A sve je zapravo počelo jednim izletom u dolinu rijeke Soče. Tamo sam zamijetio velik broj vojnih objekata iz Prvoga svjetskog rata. Zatekao sam brojna vojna groblja, spomenike i vojničke kapelice u spomen na poginule. Vidio sam položene vijence većine država bivše Austro-Ugarske i njezinih protivnica, ali hrvatske nigdje nisam našao. Nekoliko puta godišnje dolaze skupine potomaka bivših ratnika, evociraju se uspomene i ponekad se održi misa zadušnica. Osim Austrijanaca i Talijana, dolaze i Mađari i Česi. I za poginule pravoslavce (Ruse, Rumunje, Srbe…) jednom godišnje održava se liturgija. Jedino Hrvata nigdje nema i ne čuje se hrvatska molitva za pokoj duša predaka, niti im hrvatska ruka pred podignutim svetištima zvoni u počast. Zaboravlja se da su tu ratovali i ginuli u velikom broju preci naših Dalmatinaca, Bosanaca i Hercegovaca, Kordunaša, Banijaca, Ličana, Zagoraca i Zagrepčana. Iako su brojni pali u tim bitkama, nigdje nema podignutog im značajnijeg obilježja. Što mogu učiniti da dostojno obilježim njihov krvav ratni put, stradanja i vojničke patnje kroz koje su prošli? Odlučio sam im posvetiti spomen-knjigu. Prirodno, odabrao sam postrojbu svojih predaka – 79. pukovniju zajedničke vojske iz Otočca (K.u.K. Otočaner Infaterieregiment Graf Jellačić Nr. 79.), poznatiju kao „jelačićevci“, nazvanu po slavnom hrvatskom banu Josipu Jelačiću.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije