Prvi svjetski rat

Izviđački zrakoplov 42. divizije u Italiji

Izviđački zrakoplov  42. divizije u Italiji
Vojna povijest
06.06.2011.
u 00:00

Ufag C.I. je tip izvidničko-bombarderskog zrakoplova Habsburške Monarhije koji se proizvodio tijekom zadnjeg razdoblja rata u Budimpešti

Nedavno sam na sajmu starina u Zagrebu kupio 20 fotografija iz Prvog svjetskog rata koje su vjerojatno sve pripadale jednom čovjeku, odnosno jednoj obitelji. Sudeći po tekstu na poleđini fotografija te po osobama na njima, barem jedan dio pripadao je naredniku 53. pješačke pukovnije zajedničke vojske (mirnodopski smještaj u Zagrebu) po imenu Slavko Humsky, koji je poslije postao poručnik rovovskog topništva 42. domobranske divizije, zvane Vražja.

Domobranska 42. divizija bila je ratna formacija osnovana 1914. godine spajanjem četiriju domobranskih pukovnija iz Hrvatske i Slavonije. To je jedna od najpoznatijih vojnih postrojba hrvatske ratne prošlosti koja je ratni put počela na srbijanskom ratištu, zatim je upućena u Galiciju, a početkom 1918. godine bila je prebačena na talijansko ratište. Ovdje je reproducirana jedna od tih 20 fotografija na kojoj je skupina od 16 časnika i dočasnika 42. divizije iza kojih se nalazi austrougarski izviđački zrakoplov tipa Ufag C.I. s brojem 161.58. Na poleđini fotografije je tekst rukom pisan: «Cirć 18. VIII. 918 uzletište vlastite letačke satnije».

Dakle, riječ je o izviđačkom zrakoplovu u sastavu letačke satnije (Fliegerkompanie ili Flik, što odgovara danas standardnom pojmu eskadrile) koja je bila operativno podređena stožeru 42. divizije, a bila je smještena na uzletištu u talijanskom mjestu koje se izgovara Cirć, dakle, napisano je fonetski.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije