RAT

Irak napao Kuvajt

Mannaismaya Adventure's Blog
02.08.2017.
u 21:07

Američke su postrojbe krenule prema Perzijskom zaljevu, a u međuvremenu je Saddam Hussein podigao na noge oko 300.000 vojnika.

Na današnji je dan u jutarnjim satima iračka vojska napala Kuvajt, iračkog susjeda bogatog naftom. Obrambene snage Kuvajta ubrzo su poražene. Ono što je ostalo od vojske Kuvajta pobjeglo je u Saudijsku Arabiju. Emir Kuvajta, njegova obitelj i ostali dužnosnici pobjegli su u Saudijsku Arabiju te je unutar dva sata okupiran i grad Kuvajt. Pripajanjem Kuvajta, Irak je započeo kontrolirati 20 posto svjetskih rezervi nafte te po prvi puta dio obale Perzijskog zaljeva. Istog je dana Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo povlačenje vojske Iraka iz Kuvajta. Dana 6. kolovoza, Vijeće sigurnosti objavilo je zabranu trgovine s Irakom.

Dana 9. kolovoza, započela je operacija Pustinjski štit - američka obrana Saudijske Arabije. Američke su postrojbe krenule prema Perzijskom zaljevu, a u međuvremenu je Saddam Hussein podigao na noge oko 300.000 vojnika. Dana 29. studenoga, UN je odobrio korištenje sile protiv snaga Iraka. Uskoro je oko 700.000 savezničkih vojnika, najviše Amerikanaca, stiglo na Bliski istok kako bi se porazila iračka vojska, piše History.

Ujutro u četiri sata i trideset minuta 16. siječnja 1991. godine, započela je velika američka ofenziva - operacija Pustinjska Oluja te su američki i britanski avioni poletjeli s nosača zrakoplova u Perzijskom zaljevu. Cijelu su noć zrakoplovi bombardirali ciljeve u i oko grada Baghdada. Operacijom Pustinjski štit zapovijedao je američki general Norman Schwarzkopf, a sudjelovalo je 32 zemlje uključujući Britaniju, Egipat, Francusku, Saudijsku Arabiju i Kuvajt.

Tijekom sljedećih šest tjedana, savezničke su snage uspješno bombardirale iračku vojnu i civilnu infrastrukturu. Iračke kopnene snage bile su bespomoćne u ovom dijelu rata dok je u međuvremenu Hussein lansirao rakete SCUD na Izrael i Saudijsku Arabiju. Saddam Hussein se nadao da će tako natjerati Izrael da uđe u sukob kako bi dobio veću podršku naroda, ali ipak nije.

Dana 24. veljače, započela je velika koalicijska ofenziva te su Iračani brzo poraženi. Do kraja dana, iračka je vojska izgubila sve nade. Zarobljeno je 10.000 vojnika dok su uspostavljene i američke zračne baze u Iraku. U manje od četiri dana, Kuvajt je oslobođen dok je većina iračkih vojnika poražena, dio se predao te se dio povukao u Irak.

Dana 28. veljače, američki predsjednik George Bush objavio je prekid vatre te je 3. travnja UN ratificirao rezoluciju 687. Prema rezoluciji 687, završen je sukob. Neke su sankcije maknute, ali je zabrana trgovanja naftom ostala dok Irak ne uništi oružje za masovno uništenje. Dana 6. travnja, Irak je prihvatio rezoluciju, te je 11. travnja ratificirana. Tijekom sljedećih deset godina, Saddam Hussein je često kršio točke rezolucije.

U ratu u Perzijskom zaljevu poginulo je 148 američkih vojnika te je ranjeno dodatnih 457. Ostale zemlje pretrpjele su oko stotinu mrtvih tijekom operacije Pustinjska Oluja. Nema službenih podataka o broju iračkih žrtava, ali se vjeruje da je poginulo najmanje 25.000 vojnika dok je dodatnih 75.000 ranjeno. Poginulo je i sto tisuća iračkih civila od posljedica ranjavanja ili nedostatka vode, hrane i medicinskih potrepština. Sljedećih je godina poginulo još oko milijun iračkih civila zbog sankcija UN-a.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar intimus500
intimus500
09:08 23.08.2017.

diktator se igrao "Rizik", pa je platio glavom ... "dumbass"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije