IZ NOVOG BROJA

Iračko-iranski rat - Početak neprijateljstava i tijek rata

Wikimedia Commons
22.10.2020.
u 08:55

Prva faza Iračko-iranskoga rata započinje iračkim napadom na Iran 22. rujna 1980. (operacija „Odjek Kadisije“) i prodorom iračkih oružanih snaga na teritorij Irana, a završava u prosincu 1980. godine zaustavljanjem iračkoga napredovanja te prelaskom iračkih oružanih snaga u defenzivu.

Izbijanju Iračko-iranskoga rata prethodile su brojne napetosti na relaciji Bagdad Teheran koje su započele mjesecima prije početka neprijateljstava.

Tako je između Iraka i Irana u spomenutome razdoblju došlo do eskalacije međusobnih optužbi i prijetnji, kao i izvođenja subverzivnih akcija popraćenih brojnim incidentima u pograničnome području. Samomu početku rata prethodila je serija incidenata praćena agresivnom propagandom protiv suprotne strane, uz karakteristične demonstracije praćene spaljivanjem zastava protivničke države.

Uz brojne pogranične provokacije i povrede zračnoga prostora, dogodilo se i nekoliko ozbiljnijih incidenata. Jedan od njih bio je i neuspjeli pokušaj atentata na najbližega Sadamova suradnika Tariqa Aziza, iračkoga dopredsjednika vlade, 1. travnja 1980. godine. Tom prilikom poginulo je 40-ak osoba, a Irak je kao mogućega organizatora optužio iranske tajne službe. Iračka reakcija uslijedila je vrlo brzo te je 9. travnja u Bagdadu likvidiran šijitski ajatolah Muhammad Baqir al-Sadr, a uskoro su se zaredale deportacije oko 40 000 iračkih šijita u Iran.

Na sve to Homeini je uzvratio otvorenim pozivom iračkim šijitima na rušenje Sadama Huseina, odnosno iračkoga režima kao režima malog sotone u službi velikog sotone (SAD-a). Radio Teheran objavio je 27. travnja 1980. i lažnu vijest o ubojstvu Sadama Huseina kako bi se dodatno destabilizirao irački režim.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2020. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije