Drugi svjetski rat, Svijet, Bitke

Improvizacije njemačke vojske 1941./42. godine

Improvizacije njemačke  vojske 1941./42. godine
Vojna povijest
06.06.2011.
u 00:00

“Operacija Barbarossa” je bila najveća poduzeta ratna operacija u povijesti

“Kada otpočne operacija Barbarossa, svijetu će zastati dah”, izjavio je Adolf Hitler prilikom planiranja napada na Sovjetski Savez. I zaista, kada je malo poslije tri sata 22. lipnja 1941. otpočeo njemački napad, bila je to najveća poduzeta ratna operacija u povijesti. Njemačka strana i njezine saveznice prikupile su 3,680.000 vojnika, 3332 tenka, 7184 komada topničkog oružja i 2770 zrakoplova.

Procijenjene snage Crvene armije u europskom dijelu Sovjetskog Saveza bile su 3,000.000 vojnika, oko 12.000 tenkova, 5900 komada topničkog oružja i 10.000 zrakoplova. S obzirom na operaciju tolikih razmjera, njemačka priprema i planiranje bili su začuđujuće neprimjereni. Snaga neprijatelja uvelike se podcjenjivala, kao i kvaliteta sovjetske opreme i nao ružanja. U obzir nisu uzimani go lemi sovjetski resursi u materijalu i ljudstvu.

Hitler je takve primjed be odbacio tvrdnjom da broj nije važan, budući da je smatrao da su sovjetski narodi inferiorni u odnosu na njemački. Osim toga, ni njemačko gospodarstvo nije se bilo primjereno organiziralo za ratnu proizvodnju. Za Hitlera su ti problemi bili irelevantni, s obzirom na to da je planirani rat trebao biti kratak – predviđalo se da će glavnina ratnih djelovanja završiti za osam do deset tjedana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije