UVODNIK NOVOG BROJA

I VP u akciji da se ne zaborave prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu

Vojna povijest
06.05.2018.
u 08:19

„Vojna povijest“ se dosad trudila, od prvog broja, objavljivanjem radova vrednovati mnoge važne događaje iz Domovinskog rata, i one poznatije, i manje nepoznate, dosad neobrađene.

Krajem ožujka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održan je dvodnevni okrugli stol pod nazivom „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine“ koji je trebao rasvijetliti činjenice i podrobnije upoznati javnost s prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu - „Otkos 10“, „Orkan '91“ i „Papuk '91“, zahvaljujući kojima je oslobođeno više od 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, točnije 130 sela i zaseoka. Opći je zaključak bio da su tri spomenute operacije premalo vrednovane u novijoj hrvatskoj povijesti, pa je i smisao okupljanja bio izvući ih zaborava, rasvijetliti sve činjenice, i na temelju izlaganja izdati zbornik radova na ovu temu.

„Vojna povijest“ se dosad trudila, od prvog broja, objavljivanjem radova vrednovati mnoge važne događaje iz Domovinskog rata, i one poznatije, i manje nepoznate, dosad neobrađene. U časopisu smo u više navrata imali i teme o Domovinskom ratu u zapadnoj Slavoniji, a s ovim brojem u potpunosti se pridružujemo inicijativi da se iz zaborava izvuku tri operacije koje sam već spomenuo, i to u ovom broju „Otkos 10“, čemu možemo zahvaliti mladom kolegi Ivanu Samardžiji, kojemu je ovo bila tema diplomskog rada koji je u prosincu prošle godine obranio na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Mnogo je tema koje treba obraditi, ne samo iz Domovinskog rata, ali sve to ponajviše ovisi o autorima, odnosno koliko ih uopće imamo i koliko ih je stručnih da se uspiju uhvatiti u koštac s istraživanjima te rezultate istraživanja na kraju staviti na papir. Zato je hvalevrijedna odluka kolege Samardžije što je za diplomski rad odabrao baš „Otkos 10“, koji u ponešto prerađenoj i izmijenjenoj verziji možete čitati u ovom broju magazina. Mi samo možemo poželjeti da autor nastavi dalje na ovom tragu, pa da u časopisu imamo i njegove iduće nove radove.

Na ovu temu izvrsno se nadovezao nastavak feljtona u kojemu prikazujemo što sve posjeduje pakrački Muzej ratne i vojne povijesti. A tu je i nastavak feljtona o poginulim braniteljima Vukovara koji su ostali manje poznati u javnosti, feljton koji je izazvao veliki interes, i za koji stižu mnoge pohvale. Stoga moram još jednom zahvaliti autorici Tanji Belobrajdić i „Vukovarskim novinama“, s kojima u suradnji feljton objavljujemo.

Foto: Vojna povijest


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije