IZ NOVOG BROJA

Hrvatsko vijeće obrane (HVO)

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
14.10.2021.
u 08:10

Sama tema HVO-a za kolekcionare je neiscrpna, pogotovo kada pričamo o oznakama pojedinih postrojbi. U muzeju zasad nemamo veliku zbirku tih oznaka, ali se svakim danom broj eksponata na ovu temu povećava.

Nova je tema opet malo drukčija od prijašnjih te vam za ovaj broj „Vojne povijesti“ predstavljamo izloške iz muzeja na temu Hrvatskog vijeća obrane, poznatijeg pod skraćenicom HVO.

U tekstu nećemo ulaziti u povijest rata u Bosni i Hercegovini, ali smo zato na sljedećim stranicama predstavili neke od knjiga koje imamo u muzejskoj knjižnici i za koje smatramo da su odličan temelj za proučavanje ove teme. Tu prvenstveno mislimo na knjige Slobodana Praljka i Jerka Zovka koje svaka na preko 700 stranica detaljno analiziraju određenu temu. Naravno, tu su i ostale odlične knjige koje se čitaju u jednome dahu. Eksponati koji su vezani za HVO zasad ne stoje prikazani u našem muzeju zato što taj dio borbe hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za svoju opstojnost želimo staviti uz Domovinski rat u Hrvatskoj, ali ipak u zasebne vitrine iako su događanja iz 90-ih godina u obje države i te kako povezana.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2021.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije