IZ NOVOG BROJA

Hrvatske postrojbe u pohodu na Srbiju 1914. godine

www.picryl.com
19.12.2018.
u 07:47

Opisano je sudjelovanje i ostalih hrvatskih postrojbi kako bi se budućim istraživačima olakšao rad na dopunskim istraživanjima.

U ovome radu težišno je opisano sudjelovanje Carske i kraljevske 79. pješačke pukovnije „Grof Josip Jelačić“ iz Otočca u još uvijek kontroverznomu pohodu na Srbiju 1914. godine. Usput je opisano sudjelovanje i ostalih hrvatskih postrojbi kako bi se budućim istraživačima olakšao rad na dopunskim istraživanjima.

Vojna terminologija prilagođena je sadašnjoj službenoj hrvatskoj terminologiji, a tamo gdje to nije bilo moguće navedeno je usporedno hrvatsko i tadašnje austrougarsko nazivlje, osobito za vojne činove i vojne formacije. Hrvatske postrojbe težišno su bile u sastavu zagrebačkoga XIII. zbora 5. vojske, a dijelom i u dubrovačkome XVI. zboru 6. vojske. Zapovjednik 5. vojske bio je general pješaštva (GdI) Liborius Frank, a načelnik stožera general-bojnik (GM) Maximilian Čičerić (Chicherich). Sastav 5. vojske: VIII. zbor Prag i XIII. zbor Zagreb. U sastavu XIII. zbora su: 36. pješačka i 42. domobranska pješačka divizija, obje iz Zagreba, i 13. pješačka brigada Osijek. Sastavu 5. vojske podređene su i: 11. brdska brigada iz Tuzle, 104. pučko-ustaška pješačka brigada iz Zagreba, 13. marš-brigada iz Zagreba, marš formacije 42. domobranske pješačke divizije te razne tehničko-potporne snage.

Treba napomenuti da je 11. tuzlanska brdska brigada bila iz organskoga sastava 48. pješačke divizije, a 13. osječka pješačka brigada iz 7. pješačke divizije iz Osijeka, u čijem su sastavu bile: 52. pukovnija iz Pečuha (Pécs, Ugarska) i 78. pukovnija iz Osijeka. Na području Dalmacije bile su ustrojene: 22. pješačka pukovnija zajedničke vojske (K. u. K.) iz Sinja, „Landwehr“ (austrijsko domobranstvo) 23. i 37. pješačke pukovnije te dalmatinski jahači. Dalmatinci su početkom rata najvećim dijelom bili u sastavu 18. pješačke divizije iz Mostara u njezinim brdskim brigadama („Gebirgbrigade“): 4., 5. (I/22, 2/23, IV/37), 6. i 8., ali i u zbornim brigadama, posebno 13. brdskoj brigadi s trima bojnama 22. pješačke pukovnije. Zagrebačka IV/53 bila je u sastavu 8. brdske brigade. U sastavu XVI. zbora bili su i dijelovi hrvatskih postrojbi poput 12. ulanske pukovnije, 7., 11. i 13. brdske art. pukovnije i 13. saperske bojne.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2018. 



 

Komentara 2

DU
Deleted user
23:36 19.12.2018.

Svidja mi se uskladjivanje nazivlja. Bilo bi steta na koristiti hrvatske izraze kad postoje. Osobno mi je bas zao sto nije zazivio izraz “ zdrug” i usao u siru uporabu.

AI
AimeeDa
10:56 29.12.2018.

Donosim 89 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to++++>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije