IZ NOVOG BROJA

Hrvatska "Schindlerova lista"

Hulahop
03.12.2019.
u 09:47

Hrabro ispričan i snimljen, ostavljajući veliki dojam na gledatelja, dokumentarnoigrani film „Dnevnik Diane Budisavljević“ prati istinitu priču o ženi koja je spasila 10 000 djece iz ustaških logora za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Još od premijere na Pulskome filmskom festivalu, gdje je bio apsolutni pobjednik s osvojenim nagradama za najbolji film, režiju, glazbu i montažu, „Dnevnik Diane Budisavljević“ ne prestaje plijeniti pažnju.

Otkako je došao u kino, dvorane po cijeloj Hrvatskoj stalno su pune, a dosad ga je pogledalo više od 24 000 gledatelja. Kako je film u Puli konkurirao za glavnu nagradu filmu „General“ (o čijoj smo lošoj kvaliteti pisali u prošlome broju), određeni portali odmah su stvorili sraz između „hrvatskoga“ i „srpskoga“ filma te „Dnevniku Diane Budisavljević“ potpuno nepotrebno dodijelili političku konotaciju. Isključivo takvo gledanje nečijega djela u potpunosti je pogrešno i štetno, jer ovaj film zaslužuje puno više.

Film u svome igranom dijelu prati Dianin put od osnivanja akcije za pomoć pravoslavnim ženama u logorima do spašavanja 10 000 djece iz ustaških logora, dok u dokumentarnome dijelu vidimo tu preživjelu djecu, danas odrasle ljude koji su odlučili podijeliti s gledateljima svoju sudbinu. Iako ima određenih problema u igranome dijelu, „Dnevnik Diane Budisavljević“ za naše je prilike izvanredno ostvarenje zbog jedinstvene kombinacije igrano-dokumentarno-arhivskih dijelova i dojma koji ostavlja na gledatelja.

Iako se cijeli film bavi spasom i bijegom od smrti, on počinje i završava upravo životom. Preživjeli iz ustaških logora, točnije njih četvero, pričaju svoju priču. Nada Vlaisavljević, Milorad Jandrić, Živko Zelenbrz i Zorka Janjanin dijele istu sudbinu: sve ih je kao djecu spasila Diana. Bez Diane ne bi bilo njih, a bez njih ni ovoga filma. Dokumentarni dio tako je predstavljen kroz sudbine preživjele djece, danas staraca koji ponovno posjećuju logore iz kojih su spašeni.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2019.    


 
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:57 03.12.2019.

Još jedan od mnogih antihrvatskih pamfleta, prepun laži i ne baziran na dokumentima i činjenicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije