Drugi svjetski rat, Balkan, Postrojbe

Hrvatska pomorska legija na Crnom moru

Hrvatska pomorska legija na Crnom moru
Vojna povijest
03.05.2012.
u 00:00

Hrvatski mornari koji su u sklopu Njemačke mornarice ratovali na Crnom moru

Poslije napada nacističke Njemačke na Sovjetski Savez 22. lipnja 1941. godine, u borbe na Istoku uključila se i Nezavisna Država Hrvatska. Iako nije službeno navijestio rat Sovjetskom Savezu, poglavnik NDH Ante Pavelić na Istočno je bojište uputio dobrovoljačke postrojbe okupljene pod zajedničkim imenom „Hrvatska legija“. Time su se priključili brojnim postrojbama koje su njemački saveznici ili okupirane europske zemlje slale kao pomoć u Hitlerovom pohodu protiv boljševizma, kako ga je tumačila nacistička propaganda.

Hrvatsku legiju činile su kopnene, zrakoplovne i pomorske postrojbe. Kopnene postrojbe činile su 369. ojačana pješačka pukovnija u sklopu njemačke vojske i Lako prevozni zdrug koji su podigli i opremili Talijani. Zrakoplovci su bili ustrojeni u 4. lovačko i 5. bombardersko jato Hrvatske zrakoplovne legije, koje su opremili i uvježbali Nijemci. Na Crno more poslana je Hrvatska pomorska legija, odnosno Hrvatski pomorski odjel.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije