Suvremeni ratovi

Hrvati u ratu za Falklande

Hrvati u ratu za Falklande
Vojna povijest
03.10.2011.
u 15:27

Falklandski rat je obilježila i uloga trojice argentinskih pilota hrvatskih korijena. Piloti Daniel Antonio Jukić, Roberto Ćurilović i Sergio Sepetić za Argentinu i danas predstavljaju heroje ovoga rata.

Falklandski rat, koji se 1982. godine odigrao u dotad mirnom kutku Juž-nog Atlantika, obilježi-la je i uloga trojice argentinskih pilota hrvatskih korijena. Pilo-ti Daniel Antonio Jukić, Rober-to Ćurilović i Sergio Sepetić za Argentinu i danas predstavlja-ju heroje ovoga rata, a u nas je ta činjenica gotovo nepoznata.

Heroji trojica pilota podrijetlom Hrvati.U prvom dijelu ove neispričane priče donijet ćemo sve pojedi-nosti o tragičnoj sudbini mladog poručnika Jukića.Sukob na „zaboravljenom otoč-ju“ Južnog Atlantika, Argentin-cima poznatog kao Malvinsko otočje, a Britancima kao Falklan-dsko otočje, započeo je 2. travnja 1982. godine desantom i napa-dom argentinske vojske (opera-cija „Rosario“) na malobrojnu britansku vojnu posadu (sastoja-la se od svega 69 vojnika, uglav-nom marinaca).

Nakon predaje Britanaca i kratkotrajne argentinske kontrole, snage britanske vojske uspjele su vojno poraziti Argentince i ponovo uspostaviti nadzor nad otočjem, 13 000 kilometara udaljeno od Velike Britanije. Rat je nakon 74 dana okončan kapitulacijom argentinskih snaga 20. lipnja 1982. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije