UVODNIK NOVOGA BROJA

Hitler je kao rijetko kad poslušao svoje zapovjednike i odustao od Švicarske

VP
04.09.2021.
u 09:37

U europskoj perspektivi, riječ je o nekoliko neutralnih zemalja koje su izbjegle sudjelovanje u svjetskome sukobu, svaka iz različitih razloga.

Kad se piše i raspravlja o Drugome svjetskom ratu, najčešće se potežu pitanja operacija, bitaka, bojišta, zaraćenih strana, gubitaka, oružja...

Malo je rasprava i radova o onim zemljama koje nisu sudjelovale u tom ratu. U europskoj perspektivi, riječ je o nekoliko neutralnih zemalja koje su izbjegle sudjelovanje u svjetskome sukobu, svaka iz različitih razloga. No svakako da je među tim neutralnim zemljama na prvome mjestu po čuvenju država koja je u samome srcu Europe – Švicarska. I danas se mogu čuti svakakvi razlozi zbog kojih ta država nije bila uvučena u rat, pri čemu neki razlozi stoje, a neki su čista mašta ili izmišljotina ili poluinformacija.

U Hrvatskoj baš i nema nekih radova na ovu temu. Ni na temu europskih neutralnih zemalja, pa tako ni na temu konkretno položaja Švicarske u Drugome svjetskom ratu. Te se teme prihvatio naš novi suradnik Marin Jašić koji će nam u nekoliko idućih brojeva ispisati povijest europskih neutralnih zemalja, a u ovome broju prva je dakako Švicarska. Jašić nam je fino pojasnio otkad je Švicarska krenula putem neutralnosti u europskim sukobima, daleko prije Drugoga svjetskog rata, kako je izbjegavala sukobe, a dakako da je najvažniji fokus upravo na Drugome svjetskom ratu, i kako je Hitler ipak preskočio Švicarsku.

Da se ne zavaravamo, Hitler bi rado i Švicarsku pregazio, kao što je pregazio zapadne zemlje. Postojali su detaljno razrađeni planovi napada na Švicarsku. Ali začudo, što Hitleru baš nije bilo često, na kraju je poslušao savjete mnogih svojih vojnih zapovjednika. Oni su mu savjetovali da bi osvajanje Švicarske trajalo predugo, da bi bilo preskupo, kako zbog konfiguracije terena tako i zbog činjenice da je Švicarska imala dobro organiziranu vojsku, da su Švicarci zaduživali oružje za kod kuće kako bi što brže mogli odgovoriti na eventualni napad na zemlju, i da je Švicarska u kratkome roku mogla mobilizirati čak 10 posto svoga stanovništva. Švicarska je imala i dosta jako ratno zrakoplovstvo. Sve je to na kraju prevagnulo da Hitler ipak odustane od Švicarske i da se posve usredotoči na svoj glavni ratni cilj – osvajanje Sovjetskog Saveza.

Sve druge nove teme naći će te u magazinu, pa uživajte u čitanju!

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije