AKTUALNO

General Lovrić: Uskoro uvodimo novi tip lakog i srednjeg transportnog helikoptera

UH60
Foto: defense.gov
23.12.2014.
u 13:01

Pilotima borbenih aviona ostaje jedino zamoliti za preobuku na nove tipove helikoptera, a time će se konačno ugasiti i borbena komponenta, pa će i političarima biti puno lakše zabiti čavao u lijes borbene komponente koja i danas nema perspektivu, ne samo zbog letjelica starih 40 godina već i zbog odnosa prema pilotima, školovanju, općenito ulaganju u ljude

Rijetko se koja država kao Republika Hrvatska može pohvaliti tolikim zalaganjem za razvijanjem helikopterskih sposobnosti na štetu borbenog zrakoplovstva. Tako je načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić u povodu Dana HRZ i PZO najavio skoro uvođenje lakog i srednjeg transportnog helikoptera (Op.a. OH-58D Kiowa i UH-60L Black Hawk). Naravno, o tome na koji će se način to financirati s obzirom na to da sredstava nema u proračunu za 2015., niti riječi. Sada je postalo preočito kako je borbena komponenta zapravo stradala zbog prikrivenih apetita "helikopterske" elite koja  već niz godina vlada HRZ-om, prenosi portal Defender.hr

Naime, još od trenutka nabave 10 novih ruskih helikoptera Mi-171Sh čekalo se da na red dođe i ulaganje u borbeno zrakoplovstvo, ali to se nikako nije dogodilo. Tri godine se muka mučila kako namaknuti 20 milijuna EUR za opstanak borbene komponente, pa kad se konačno to dogodilo i kad cijela borbena eskadrila vrijedi kao jedan rabljeni UH-60L, helikopteraši su zauzvrat odlučili sebe počastiti novim tipom "pila" i sve je riješeno u tren.

U samo nekoliko tjedana našlo se više od 100 milijuna USD da se nabavi i OH-58D i UH-60L. Govorimo o minimalnim sredstvima za petnaestak helikoptera oba tipa. Donacije ili bez njih, troškovi neće biti ispod 100 milijuna USD za petnaestak helikoptera.

Pilotima borbenih aviona ostaje jedino zamoliti za preobuku na nove tipove helikoptera, a time će se konačno ugasiti i borbena komponenta pa će i političarima biti puno lakše zabiti čavao u lijes borbene komponente koja i danas nema perspektivu, ne samo zbog letjelica starih 40 godina već i zbog odnosa prema pilotima, školovanju, općenito ulaganju u ljude.

Zagovornici ovakvog stanja kažu kako je borbeno zrakoplovstvo skup sport i da će nam u slučaju potrebe nebo braniti saveznički borbeni avioni, a razvijanjem helikopterskih sposobnosti pridonosimo društvu tijekom prirodnih katastrofa i dajemo doprinos savezničkim snagama u njihovim misijama čime afirmiramo vanjskopolitički položaj RH.

Nadamo se da ćemo jednog dana imati i drukčije razmišljanje.

Ključne riječi

Komentara 8

K2
kritičar_2
18:23 23.12.2014.

Tako razmišljaju visoki vojni i politički dužnosnici sa završenim "visokim"političkim školama u Kumrovcu.

Avatar Y-urica
Y-urica
23:11 24.12.2014.

Vratit će se "Walter" i svima im j...t mater

JA
jazo
00:03 29.12.2014.

eja vam helikoptera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije