ZANIMLJIVOST

Francuski tisak 1687. o hrvatsko-ugarskoj granici s Osmanlijama

Laurus Leslaena
01.03.2021.
u 12:03

Hrvati su posjekli pet stotina ovih nevjernika, mnoge zarobili, ostale nagnali u bijeg, te preuzeli konvoj.

Francuski se dnevni tisak u doba Luja XIV. posebno zanimao i za stanje na hrvatsko-ugarskoj granici za vrijeme rata s Osmanlijama. Pariški Gazette, koji je od 1644. redovno izlazio za cijelo vrijeme njegove vladavine, piše u izdanju od 4. siječnja 1687. (Bibliothèque nationale de France, NF Z 43 - 120 - 11) sljedeće:

„15. ovog mjeseca stigao je jedan časnik iz Hrvatske koji je javio kako je 2000 Hrvata napalo i opljačkalo konvoj streljiva i novca koji su Turci poslali prema Kaniži. Konvoj je pratilo nekoliko odreda, poslanih da popune garnizone oko Osijeka koji su još uvijek bili u njihovu posjedu. Hrvati su posjekli pet stotina ovih nevjernika, mnoge zarobili, ostale nagnali u bijeg, te preuzeli konvoj. Zapovjednik Pečuha je primio obavijest da je veliki vezir napustio Beograd s novim konvojem za Osijek, u pratnji osam tisuća ljudi: dio tereta je natovaren na veliki broj čamaca, velika količina streljiva za preostale turske utvrde u Ugarskoj kao i materijal za most na nekoj prikladnoj lokaciji na Dravi. Po zaprimanju ove novosti, poslali smo naloge zapovjednicima utvrda na toj rijeci da spriječe prolaz toga konvoja... Osigurano je da carske snage u garnizonima i u smještajima uzduž Drave spriječe neprijatelja u njegovu naumu, a u tome će im u pomoć pristići i postrojbe Hrvata koje čuvaju granicu.“

Foto: Laurus Leslaena

Dopisnik iz Beča, 22. prosinca 1686.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije