POSTROJBA

Francuski kraljevski mušketiri

Graham Turner
16.09.2021.
u 09:04

1688. Luj XIV. odredio je da se ta vrsta tunike zamijeni vrstom kaputa bez rukava (soubreveste).

Francuski kraljevski mušketiri su bili prepoznatljivi, kako u svoje vrijeme, tako i u modernoj popularnoj kulturi, preko knjiga, filmova, stripova i dr. po svojim plavim odorama ukrašenima križem na prsima, leđima i rukavima.

Tzv. cassock, kako se naziva vrsta tunike koju su nosili kraljevski mušketiri, inače je bio odjevni predmet koji je u raznim varijantama bio popularan tijekom većeg dijela 17. stoljeća. U opisu iz 1657. godine cassock je bio plav, ukrašen srebrnim križevima, obrubljenih plamenom u sredini i zlatnim ljiljanima, a šeširi široka oboda ukrašeni raznobojnim perjem. On je u početku bio dosta dug i sezao do koljena da bi se vremenom skraćivao. 1688. Luj XIV. odredio je da se ta vrsta tunike zamijeni vrstom kaputa bez rukava (soubreveste). Kaput je ima križeve na leđima i prsima; prva satnija imala je oko križa tri narančasta plamena, a druga samo dva i takav je ostao u uporabi sve do 1776. godine. Ispod soubrevest često se nosio prsni oklop radi zaštite, kojim je mušketir opremljen na kraljev trošak što je vrijedilo i za ostatak opreme.

Ilustracija: Predstavljanje nove mušketirske odore Luju XIV. Graham Turner.

Foto: Graham Turner

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije