1697.

Eugen Savojski upada u Bosnu

Wikimedia CC
15.11.2017.
u 05:25

Uslijed dolaska zime austrijska se vojska već 25. listopada povlači iz Bosne istim putem kojim je i došla rušeći usput utvrde i paleći sve iza sebe.

Ohrabren pobjedom nad Osmanlijama kod Sente austrijski vojskovođa, princ Eugen Savojski na prijedlog zapovjednika Vojne krajine u Brodu, pukovnika Johanna Ferdinanda Kyba baruna von Kinsfelda, odlučio je provaliti u Bosnu. Naime, Kyba je tvrdio da je bosanski beglerbeg na umoru pa vojska koja bi sudjelovala u provali stoga ne bi bila u opasnosti.

Pukovnikov prijedlog svidio se princu pa je 12. listopada 1697. s oko 4000 konjanika, 2500 pješaka i grenadira te 12 malih i dva teška topa prešao Savu kod Broda i bez otpora se utaborio kod Plehana pa produžio do Kotarskog. Na putu do Sarajeva dolinom rijeke Bosne austrijska vojska nije nailazila na otpor. Osim faktora iznenađenja, objašnjenje ove činjenice leži i u rasulu osmanske vojske nakon poraza kod Sente pa je princ Eugen na svom pohodu ozbiljnijih teškoća imao samo s lošim cestama i lošim jesenjim vremenom.

Stoga je Eugen sa svojom vojskom preko Doboja, Maglaja, Žepča, Zenice, Kaknja i Viskog za 11 dana stigao do Sarajeva. Obaviješteni  o dolasku vojske Turci su uglavnom napustili Sarajevo ponijevši sa sobom sve što je bilo vrijedno te prethodno opljačkavši Židove i kršćansko stanovništvo. Eugen je u Sarajevo poslao glasnike – zastavnika s trubačem zatraživši predaju grada. Preostali Turci ubili su trubača, a zastavnik se spasio bijegom zadobivši pet rana. Savojski 23. listopada ulazi u Sarajevo. Turci zatvoreni u tvrđavi povremeno su pucali na njegove vojnike, a kako u gradu nije bilo ničega vrijednog, odlučeno je da ga se zapali kao i cijela okolica. Uslijed dolaska zime austrijska se vojska već 25. listopada povlači iz Bosne istim putem kojim je i došla rušeći usput utvrde i paleći sve iza sebe.

S njom je Bosnu napustilo oko 40.000 katolika. Oni su se naselili u, nakon protjerivanja Turaka, opustošenoj Slavoniji. Poslije tog egzodusa katolici su postali najmanja vjerska skupina u Bosni, dok na drugo mjesto, iza muslimana, dolaze pravoslavci. Upad Eugena Savojskog u Bosnu završio je poslije 25 dana nakon što su 5. studenoga 1697. posljednji austrijski vojnici prešli Savu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije