IZ NOVOG BROJA

Dekapitacija kao (ne)efikasna protuteroristička strategija

Wikimedia Commons
09.12.2019.
u 12:24

Države u odgovoru na terorizam koriste identične metode: likvidacije terorista. To se događa kao samodostatna strategija „ciljanoga ubijanja“ ili kao dio širih tajnih akcija

Turbulentni odnosi na Bliskome istoku, najnasilnijem i istodobno socijetalno najheterogenijem području na svijetu, opet pokazuju svoju ćud. Proizvodnja kaosa i dalje se nastavlja. U novome slučaju atentatima.

Dana 26. listopada 2019. američke specijalne postrojbe „Delta Force“ u pomno planiranoj, obavještajno kvalitetno, pravodobno i točno utemeljenoj te besprijekorno izvedenoj operaciji upali su u skrovište lidera Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija. U ranijem razdoblju, osobito nakon sloma Islamske države 2017. godine, Baghdadi se skrivao u svojem „prirodnom“ okruženju, u pustinjskim dijelovima Sirije i Iraka. No preselio se na drugi kraj Sirije, na sjeverozapad u pokrajinu Idlib, gdje su mu savezništvo i podrška bili upitni.

Ili je njegov „bijeg“ u Idlib bio utemeljen u protuobavještajnoj logici: sakrivao se tamo gdje ga očekivano nitko ne bi pomislio tražiti. Taj obrazac ponašanja nedvosmisleno podsjeća na „protuobavještajni“ obrazac ranijega islamističkog čelnika Osame bin Ladena. U oba slučaja islamistički lideri skrivali su se na „neočekivanim područjima“: Osama bin Laden, primjerice, u zaštićenom kompleksu kilometar i pol od vojne akademije u pakistanskome Abbottabadu.

No Amerikanci su izvukli pouke iz „naučenih lekcija“. Preciznim obavještajnim podatcima locirali su obojicu terorističkih lidera. U operaciji „Koplje Neptuna“ („Neptune Spear“) u svibnju 2011. godine u pakistanskome Abbottabadu ubijen je Osama bin Laden.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2019.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije