IZ NOVOG BROJA

Časopisi, bilteni i novine u Domovinskome ratu

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
01.07.2020.
u 07:50

Sve boljim ustrojstvom Hrvatske vojske počinje i organiziranije izvješćivanje s bojišta u obliku raznih biltena, glasnika, novina i letaka.

Početkom oružane pobune u Republici Hrvatskoj novinske naslovnice s pravom su bile rezervirane za događaje na koje nitko od nas nije bio navikao.

Na ulicama su se prepričavali razni događaji i s nestrpljenjem se očekivao sljedeći dan kako bi se u nekima od tadašnjih dnevnih novina moglo dobiti koju informaciju o zbivanjima od prethodnoga dana. Širenjem rata i sve većim brojem prognanika, ali i zbog straha krajeva koji nisu bili izravno pogođeni ratom, novine su bile gotovo jedini izvor informacija iz ratom zahvaćenih područja, i s nestrpljenjem su se iščekivale. Sve boljim ustrojstvom Hrvatske vojske počinje i organiziranije izvješćivanje s bojišta u obliku raznih biltena, glasnika, novina i letaka.

Osim podizanja borbenoga morala u postrojbama, takve tiskovine imale su između ostaloga za cilj pobliže upoznati javnost s uvjetima i životom na bojišnicama diljem Hrvatske. Pojedine postrojbe, operativne zone i razni stožeri teritorijalne obrane izdavali su svoje tiskovine, od kojih su se neke mogle kupiti na kioscima, kod nekih je čak postojala i pretplata, dok su neke dijeljene unutar pojedinih postrojbi. Uvidjevši da se pokazala potreba za takvim sredstvima informiranja, Ministarstvo obrane objavilo je u studenome 1991. godine prvi broj časopisa „Hrvatski vojnik“, koji je i danas rado čitan mjesečnik među svima onima koje zanimaju segmenti vezani za Hrvatsku vojsku. Nekako u isto vrijeme (prosinac 1991. godine) i MUP objavljuje svoj glasnik pod nazivom „Hallo 92“.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2020. 


 

Komentara 1

HO
hopey
03:38 02.07.2020.

Vеčегаs sam slоbоdna Želitе li рорiti piće, кliкnite vеzu dа biste рrоnašli moj рrofil s telеfonskim brojem  ... ...........................➤➤➤➤➤➤➤ cutt.ly/NyvKMnJ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije