Oružje

Browing M2 - vatreno oružje američke vojske

Browing M2 -  vatreno oružje američke vojske
Vojna povijest
10.01.2013.
u 22:51

Odluka vrha američke vojske da prekine razvijanje nove generacije velikokalibarskih strojnica udahnula je novi život staroj "pedesetki"

Teška strojnica Browning M2 kalibra 12,7 mm (.50 BMG) u službenoj je uporabi u američkoj vojsci još od dvadesetih godina prošlog stoljeća. S obzirom da se radi o još uvijek operativno vrlo uporabljivoj strojnici, ali ipak vremešne konstrukcije, američki je vojni vrh prije nekoliko godina pokrenuo proces osuvremenjivanja čiji je cilj konačna zamjena Browninga M2 novim oružjem. Namjera je bila do kraja 2012. u operativnu uporabu uvesti novu strojnicu koja bi bila lakša, pouzdanija, operativnija i izdržljivija od legendarne Browningove „pedesetke“. Težište je prvenstveno stavljeno na konstrukcije domaće, američke proizvodnje unatoč tomu što međunarodno tržište vatrenog oružja već poodavno nudi zanimljive konstrukcije teških strojnica velikih kalibara. Razvoj je krenuo u dva smjera koji su izrodili dvije strojnice XM312 i XM806. Prvi pokušaj s uvođenjem teške strojnice XM312 kao izravnog izdanka propalog XM307 Advanced Crew Served Weapon (ACSW) projekta bacača granata kalibra 25 mm napušten je gotovo istog trenutka kada je vojska odustala od ove ideje bacača „pametnih“ granata. Cijeli projekt, osim što je bio preskup za vojsku, patio je i od niza tehničkih problema koji bi u slučaju uvođenja sasvim sigurno doživjeli operativni fijasko. Osnovna zamisao jest bila dobiti univerzalno oružje jedinstvene platforme koje bi se u službenoj uporabi u trenu moglo iz bacača granata pretvoriti u tešku strojnicu. Iako su iskustva i povijest pokušaja uvođenja takvih nazovimo ih univerzalnih oružja (primjer neuspjeha pješačko-streljačkog univerzalnog Stonerova 63 Sistema) ukazala na niz problema te gotovo u pravilu završavala neuspjehom, američka je vojska ipak potrošila ne mala sredstva u još jedan pokušaj. Ovime se htjelo jednim tzv. univerzalnim oružjem zamijeniti dva oružja u službenoj operativnoj ulozi i to Mk19 strojni bacač granata kalibra 40 mm i Browning M2 tešku strojnicu kalibra 12,7 mm. XM312 ipak nije donio nikakve značajnije prednosti spram Browninga M2 osim manje ukupne mase i nešto slabijeg trzaja uz gotovo dvostruko sporiju brzinu paljbe te se od njega odustalo u korist nasljednika XM806. Nakon odustajanja od projekta „dva oružja u jednom pakiranju“ razvijena je XM806, nova teška strojnica kalibra 12,7 mm, čiji se početak operativnog uvođenja očekivao tijekom 2012. godine. No tehnički problemi kao i kod XM312, unatoč optimističnim najavama i određenim poboljšanjima, dovode do nekoliko odgoda, a nezadovoljavajući rezultati i do konačnog odustajanja od nove teške strojnice. I dalje je osnovni problem bila mala brzina paljbe što je značajno umanjivalo borbenu učinkovitost, a konačno uvjerilo i posljednje skeptike u američkoj vojsci kako nijedno rješenje nije napravilo dovoljno velik iskorak u smjeru poboljšanja te nadmašivanja učinkovitosti u borbama poodavno dokazane Browningove strojnice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije