AKTUALNO

Britanska vojska izgradit će prototip laserskog oružja

Rat
Foto: John Williams / US NAVY
05.01.2017.
u 12:04

Ministarstvo obrane finalizira ugovor s konzorcijem imena UK Dragonfire posljednjih nekoliko mjeseci, a sada je i formalno objavilo da je navedeni konzorcij pobjednik natječaja.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva službeno je potpisalo ugovor vrijedan 30 milijuna funti kako bi se proizveo prototip laserskog oružja, piše BBC.

Peter Cooper iz britanskog laboratorija za obrambenu znanost i tehnologiju kojem je sjedište u Porton Downu izjavio je da se istraživanje temelji na vrlo snažnim laserima te što boljem razumijevanju laserske tehnologije. Dodao je da će ovakvim istraživanjem britanska vojska moći jače i odlučnije odgovoriti na sve prijetnje u sadašnjosti, ali i u budućnosti.

Ministarstvo obrane finalizira ugovor s konzorcijem imena UK Dragonfire posljednjih nekoliko mjeseci, a sada je i formalno objavilo da je navedeni konzorcij pobjednik natječaja. Glasnogovornik Ministarstva obrane izjavio je za BBC News da se oružje ne razvija kako bi se neutralizirala određena sadašnja prijetnja već kako bi se implementiralo u oružane snage.

Općenito, oružja usmjerene energije potencijalno se mogu upotrebljavati za uništavanje dronova, raketa, minobacačkih granata te ostalih prijetnji. Američka vojska eksperimentira s laserima proteklih nekoliko desetljeća, ali zbog tehnoloških ograničenja laseri se nisu mogli koristiti u praksi. Međutim, američka mornarica postavila je laserski sustav imena Laws za testiranje na američkom brodu USS Ponce u arapskom zaljevu 2014. godine.

Laserski je sustav pogodio ciljeve na plovilu koje se velikom brzinom kretalo prema brodu mornarice te je pogodio mali dron na nebu. Ministrica nabave ministarstva obrane Harriet Baldwin izjavila je da će "ovako napredni projekti zadržati Ujedinjeno Kraljevstvo ispred ostalih zemalja". Ako testovi i demonstracije budu uspješni, prvo lasersko oružje ući će u upotrebu 2020. godine. Konzorcij UK Dragonfire sastoji se od tvrtki MBDA, Qinetiq, Leonardo-Finmeccanica GKN, BAE System i Marshall ADG.

>>Američki lovci F-35 bit će postavljeni na nosačima zrakoplova Kraljevske mornarice

>>Bostonska čajanka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije