ZANIMLJIVOST

Britanska 34. pješačka pukovnija

Laurus Leslaena
15.02.2021.
u 11:22

Do 1750. sve su pukovnije dobivale imena po trenutnom pukovniku, nakon toga je sustav pojednostavljen i svim su pukovnijama dodijeljeni rangirani brojevi, pa je od 1751. pukovnija postala '34. pješačka pukovnija'.

Britanska 34. pješačka pukovnija prvi je put podignuta 1702. godine u Istočnoj Angliji kao ‘pješačka pukovnija lorda Lucasa’.

Pukovnija je nastavila služiti tijekom Rata za španjolsku baštinu (1701. - 1714.), boreći se pri zauzimanju Douaija, Bouchaina i Barcelone, a zatim se tijekom rata za austrijsko nasljeđe puk borio u bitci kod Fontenoya (1745.). Ova i mnoge druge pukovnije vraćene su natrag u Englesku 1745. godine kako bi služili za vrijeme pobune jakobita i borili se u bitci kod Cullodena. Kad se Bonnie Prince Charlie (unuk Jakova II.) iskrcao u Škotskoj i bezuspješno pokušao vratiti prijestolje obitelji Stuart.

Do 1750. sve su pukovnije dobivale imena po trenutnom pukovniku, nakon toga je sustav pojednostavljen i svim su pukovnijama dodijeljeni rangirani brojevi, pa je od 1751. pukovnija postala '34. pješačka pukovnija'. 34. je služila na kontinentu tijekom Sedmogodišnjeg rata (1756.-63.), boreći se u obrani tvrđave St. Philip na Menorci, zauzevši Cherbourg i u bitci kod Belleislea (1761.). Tijekom Američkog rata za neovisnost (1775.-1783.) 34. sudjelovala je u ometanju opsade Quebeca i sudjelovala u borbama za Saratogu (1777.) kada je general John Burgoyne bio prisiljen predati cijelu svoju vojsku nakon što je bio opkoljen i svladan.

Ilustracija: 34. pješačka pukovnija u bitci kod Fontenoya 1745. Cumbria's Museum of Military Life.

Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije