AKTUALNO

Britanija: ponovno poprište (unutarnjeg) terorizma

Wikimedia CC
28.07.2017.
u 00:14

Uzroke (sjeverno)irskog sukoba treba potražiti u višestoljetnoj britanskoj političkoj i ekonomskoj dominaciji nad Irskom.

Posljednjih mjeseci Britanija se suočila s nizom terorističkih udara islamističkog predznaka. Od prvoga islamističkog udara 2005. britansko je tlo kontinuirano meta islamističkih terorista koji su u tom razdoblju ubili 100, a ranili nekoliko stotina ljudi. No posljednjih 15-ak godina, nikadA tako intenzivno i učestalo kao posljednjih mjeseci, gotovo svakog mjeseca po jedan teroristički masakr, uz, prema službenim britanskim izvješćima, spriječenih 15-ak ozbiljnih terorističkih udara u posljednje četiri godine. Poslije londonskog maskara u srpnju 2005., westminsterski teroristički udar od 22. ožujka 2017. bio i prvi udar s višestrukim žrtvama.

Postaje li Britanija opetovano središnja meta terorista, islamističkog umjesto etnonacionalnog predznaka, kao i posljednjih desetljeća 20. stoljeća? Od kraja 1960-ih Britanija je bila jedan od središta svjetskog terorizma. Naravno, razlog je sjevernoirski sukob: jedan od najkrvavijih i najdugotrajnijih etničko- političkih sukoba u suvremenoj Europi u čijem je središtu terorizam. Tridesetogodišnja sjevernoirska ubilačka teroristička kampanja odnijela je 3600 života, dok je gotovo 50.000 ljudi ranjeno.

Uzroke (sjeverno)irskog sukoba treba potražiti u višestoljetnoj britanskoj političkoj i ekonomskoj dominaciji nad Irskom. Englesko osvajanje neovisne Irske 1171. temeljno je ishodište svih kasnijih događaja. Razvoj reformacije u Engleskoj, uz istovremeni snažni ostanak Irske uz katoličanstvo, predstavljao je povijesnu prekretnicu u pogledu engleskog odnosa spram Irske. Takvo je stanje bilo uzrok engleske bojazni da bi njihovi kontinentalni neprijatelji (Španjolska i kasnije Francuska) mogli iskoristiti Irsku kao stražnji ulaz za napad na Englesku. Stoga su Englezi, s ciljem osiguranja svoje zapadne granice, nastojali Irsku pretvoriti u svoju koloniju...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije