NA DANAŠNJI DAN

Britanci pokrenuli operaciju Supercharge

Wikimedia CC
02.11.2017.
u 16:34

Uskoro su Sile osovine ostale bez svog vođe jer se Rommel razbolio te se oporavljao u Austriji.

Na današnji dan 1942. godine, general Montgomery probio je Rommelovu obrambenu liniju kod El Alameina u Egiptu te je tako natjerao njemačkog zapovjednika na povlačenje. Uskoro je započeo kraj afričke kampanje Sila osovine, piše History.

U srpnju 1942. godine nakon što je već zauzeo Tobruk, general Erwin Rommel i njegove njemačko-talijanske postrojbe pokušale su probiti britanske obrambene linije kod El Alameina ali im to nije uspjelo. Kada je borba prešla u pat poziciju, obje su strane pokušale regrupirati svoje postrojbe te nastaviti bitku. U međuvremenu je general-pukovnik Bernard Montgomery preuzeo zapovijedanje britanskom 8. vojskom, te je 23. listopada pokrenuta operacija Lightfoot, velika ofenziva koja je započela snažnom topničkom pripremom. Rommelove snage su započele s kopanjem obrambenih položaja dubine oko 8 kilometara, punih minskim poljima te protutenkovskim topovima. Međutim, to nije zaustavilo Montgomeryja koji je tada imao tri oklopne divizije te gotovo sedam divizija pješaštva.

Uskoro su Sile osovine ostale bez svog vođe jer se Rommel razbolio te se oporavljao u Austriji. Dva dana nakon početka ofenzive Lightfoot, Hitler je naredio da se njemački general vrati u sjevernu Afriku, međutim Montgomery i njegove postrojbe su tada već probile obrambene linije te su bile desetak kilometara od početne pat pozicije u koju su ušle sukobljene strane tijekom bitke za El Alamein.

Rommel je koristio sve što je mogao. Svojim protutenkovskim topništvom uništio je čak četiri puta više britanskih tenkova nego što je izgubio svojih - na kraju je ipak ostalo 800 britanskih tenkova nasuprot Rommelovih 90.

Montgomeryjev napad na sjeveru je zaustavljen ali samo nakratko. Dana 2. studenoga, Montgomery je pokrenuo operaciju Supercharge, napao u smjeru zapada te probio njemačko-talijansku liniju. Rommel se povukao u Fukah ali je Hitler inzistirao da se zadrži El Alamein. Rommel je potvrdio njegovu zapovijed, ali je navedena zapovijed bila itekako pogrešna. Umjesto da se borio kod Fukaha, on je izgubio još više vremena i resursa jer su Britanci još jače napadali te se morao povući još više nego što bi se to dogodilo da se povukao u Fukah. Do sredine siječnja 1943. godine, Rommel je protjeran iz Libije u Tunis. Churchill je kasnije izjavio: "Do El Alameina smo preživljavali, nakon El Alameina smo osvajali!".

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
16:10 06.11.2017.

8 armija (7pješ. div,3 oklopne) 165 000 voj, 1200 tenk, 3000 top, 1500 aviona i sred.flota. kreće u napad Njem-Tal.snage 82 000 voj, 497 tenk, 240 top, 689 aviona, od toga je 20 000 voj bilo u rez.u Bateriji i oazi Siva Gubici: Njem_Tal 55 000voj, 450 ten, Saveznici 13 500 voj, 500 ten, 100 top,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije