NA DANAŠNJI DAN

Britanci pokreću ofenzivu protiv Talijana u Sjevernoj Africi

Aberdeen
Wikimedia
09.12.2015.
u 15:14

Dana 9. prosinca, general-bojnik Richard Nugent O'Connor započeo je ofenzivu iz mjesta Mersa Matruh u Egiptu. 30 000 Britanaca napalo je 80 000 Talijana, ali su Britanci imali 275 tenkova nasuprot talijanskih 120.

Na današnji dan 1940. godine, dvije su britanske divizije napale sedam talijanskih divizija u Egiptu. Uspjeli su poraziti Talijane te se raspao cijeli talijanski zapovjedni sustav u Egiptu, piše History.

Velik broj vojnika u navedenim divizijama činili su Indijci. Italija je objavila rat Velikoj Britaniji u lipnju. U to je vrijeme talijanski general Rodolfo Graziani imao gotovo deset puta više vojnika u Libiji nego britanski general Archibald Wavell u Egiptu, koji je trebao braniti prilaze Sueskom Kanalu. Velika pustinja prostirala se između dva neprijatelja koji su mjesecima bili "bez sukoba". U međuvremenu su talijanske snage krenule prema Egiptu, ali su i Britanci pojačali svoje položaje te doveli još vojnika. Britanski špijuni su dešifrirali talijanske poruke te su tako Britanci mogli očekivati talijanske napade. Znali su točan broj vojnika te slabe točke u njihovoj obrani.

Britansko je zapovjedništvo odlučilo prvo napasti. Dana 7. prosinca, oklopne su postrojbe krenule provjeriti gdje se može proći u minskom polju koje su postavili Talijani. Dana 9. prosinca, general-bojnik Richard Nugent O'Connor započeo je ofenzivu iz mjesta Mersa Matruh u Egiptu. 30 000 Britanaca napalo je 80 000 Talijana, ali su Britanci imali 275 tenkova nasuprot talijanskih 120. Nakon što je O'Connor probio talijansku obranu u lancu različitih fortifikacija koje su Talijani izgradili, britanska je 7. oklopna divizija ubrzano napredovala prema zapadnoj obali kako bi razbila sve talijanske nade o povlačenju. U sljedeća tri dana, zarobljeno je preko 40 000 Talijana. To je bio početak kraja talijanske okupacije u Sjevernoj Africi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije