IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Bregalnička bitka

svetionik.com
30.07.2020.
u 08:22

Bitka se vodila na bojištu od 75 kilometara i u njoj je sa srpske strane poginulo i ranjeno 16 200, a s bugarske 25 000 vojnika, s time što je i kolera, koju je prenijela bugarska vojska iz Trakije, prouzročila velike gubitke.

Nakon Prvoga balkanskog rata srpski i bugarski diplomati nisu se mogli dogovoriti oko podjele teritorija koji su osvojili od Osmanskoga Carstva. Pitanje osvojenih teritorija u Makedoniji između Srbije i Bugarske bilo je riješeno, dok je pitanje Makedonije između Grčke i Bugarske ostalo otvoreno. Bitku je započela Bugarska 30. lipnja 1913. kada je bugarska 4. vojska izvršila napad na srpske snage na rijeci Bregalnici, a 2. vojska napala grčke snage u području Soluna. Srpska vojska uspjela je zadržati prodor bugarskih snaga te je protunapadom povratila dan ranije izgubljene teritorije. Ne tako snažna grčka vojska 9. srpnja uspjela je natjerati bugarsku vojsku na povlačenje i time je bitka na Bregalnici završena.

Bitka se vodila na bojištu od 75 kilometara i u njoj je sa srpske strane poginulo i ranjeno 16 200, a s bugarske 25 000 vojnika, s time što je i kolera, koju je prenijela bugarska vojska iz Trakije, prouzročila velike gubitke. Krajem Drugoga balkanskog rata Makedonija je bila podijeljena između Srbije i Grčke.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u srpnju 2019.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije