FELJTON UV2

Borbe na pravcu Koprivnica – Bjelovar

Ustaška vojnica 2
Foto: Despot Infinitus d.o.o.
1/2
13.12.2013.
u 11:39

Naime, nakon teških borbi koje je X. zagrebački zbor vodio prvom polovinom lipnja u okolici Bjelovara, njegovo vodstvo odlučilo je izvesti nekoliko većih napada na području Podravine, Bilogore i Kalnika.846 Dana 21. lipnja 32. divizija NOVJ razmjestila se na području Hudovljani – Maslarec – Donja Velika i već je 22. lipnja II./Braća Radić bojna došla u sukob s dijelovima V. stajaćega djelatnog zdruga koji su bili u izviđanju područja iznad Hudovljana.

Ovaj tjedan krećemo s feljtonom o knjizi "Ustaška vojnica 2 - Oružana sila Ustaškog pokreta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945."

Zatišje je potrajalo do 19. lipnja kada je I./1. PTS bojna napala stožer Kalničkog odreda u Apatovcu i zauzela ga 20. lipnja bez gubitaka na vlastitoj strani.843 Tom prilikom zarobljeno je 27 puška, pismohrana zapovjedništva Kalničkog područja, ambulanta s mnogo lijekova, sustav veze i drugo vojničko tvorivo. Uspjehu ovog pothvata zacijelo je pridonijelo i to što je Kalnički odred morao predati svoje dvije bojne 32. diviziji NOVJ za popunu udarne brigade Braća Radić.

Zauzimanje Đurđevca

Istoga dana dijelovi V. stajaćega djelatnog zdruga zauzeli su Đurđevac, i to neposredno prije nego je u mjesto ušla 28. udarna divizija NOVJ.844 U Đurđevcu se, naime, trebala razmjestiti njezina XXI. udarna brigada, koja međutim nije bila obaviještena o zauzimanju ovog mjesta, te se 21. lipnja kod sela Budrovac sukobila s V. stajaćim djelatnim zdrugom.845 Pojedinosti o ovom pothvatu nedostaju i iz V. stajaćega djelatnog zdruga izvijestili su samo da su 20. lipnja zarobili jednu tešku strojnicu, šest lakih strojnica, 30 pušaka, alat puškarske radionice i drugo tvorivo. Bila je to najava teških borbi koje će uslijediti u Podravini sljedećih tjedana. Naime, nakon teških borbi koje je X. zagrebački zbor vodio prvom polovinom lipnja u okolici Bjelovara, njegovo vodstvo odlučilo je izvesti nekoliko većih napada na području Podravine, Bilogore i Kalnika.846 Dana 21. lipnja 32. divizija NOVJ razmjestila se na području Hudovljani – Maslarec – Donja Velika i već je 22. lipnja II./Braća Radić bojna došla u sukob s dijelovima V. stajaćega djelatnog zdruga koji su bili u izviđanju područja iznad Hudovljana. Sljedećeg dana, 23. lipnja, otpočeo je pothvat protiv snaga X. zagrebačkog zbora koje su se prikupljale na prostoru između Koprivnice i Bjelovara. Iz smjera Koprivnice nastupale su I./1. PTS bojna i VII./V. stajaća djelatna bojna, a iz smjera Bjelovara dijelovi njemačke 1. kozačke konjaničke divizije (1. Kosaken-Kavallerie-Division).847 U 8,30 sati došlo je do sukoba između VII./V. stajaće djelatne bojne i udarne brigade Braća Radić, koja je držala položaj Donja Velika – Gornja Velika – Gornja Sredica – kota 230 – kota 220. U izvješću 32. divizije NOVJ od 24. lipnja stoji:848 „Uslijed jakog pritiska neprijatelja i iznenadnog napada, koji brigada nije očekivala od pravca Mostova i Poljančana s obzirom na jedinice XXVIII. divizije, Brigada se morala povući i povukla se je sa Sredica. Neprijatelj je nastupao dalje i kod Sredica došlo je do teških i krvavih borbi i poslije nekoliko juriša neprijatelj je uspio zauzeti selo, dok su se naši povukli na položaje oko sela“.

Knjiga je trenutačno u prodaji na svim kioscima u RH i u BiH, može se naručiti na web shopu Mondo.hr, a i izravno od nakladnika - www.despot-infinitus.com

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:59 09.01.2014.

Poštovani Nekako mi nije leglo nazvati povijesne postrojbe nekim drugim imenima. X zagrebački korpus je povijesno ime postrojbe. A partizanske brigade nisu imale bojne ili satnije već su to bili povijesni nazivi nekih drugih postrojbi a ne partizanskih. Da li li bi rimske legije sa svojim kohortama ili centurijama nazvali rimske divizije s pukovnijama ili satnijama? Mislim da je autorska intervencija kod povijesnih naziva postrojbi neprimjerena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije