DRUGI SVJETSKI RAT

Bombardiranje Zadra siječnja i veljače 1944.

Zadar
Foto: Jurica Vučetić
08.09.2015.
u 13:37

Zbog partizanskog zauzimanja otoka Ugljana i dijela otoka Pašmana, od 21. siječnja 1944. prekinut je brodski promet između Zadra i ostatka Dalmacije

Dana 16. siječnja 1944. godine 30 teških bombardera B-24 H »Liberator « iz sastava 450. skupine teških bombardera uzletjelo je iz baze Grottaglie u južnoj Italiji u sedmu borbenu misiju prema gradiću Ossopo na sjeveru Italije. Cilj je bio uzletište koje je koristilo Njemačko ratno zrakoplovstvo. Alternativni cilj bila je zadarska luka i brodovi u njoj. Istoga dana Zadar je u pravcu sjevera u 10:45 sati preletjelo 77 savezničkih bombardera.

Iz skupnog izvješća skupine proizlazi da je u 13:06 sati pet zrakoplova s visine 22 000 stopa (6 800 m) bacilo 12 tona bombi na primarni cilj, da je pet zrakoplova izbacilo bombe u Jadransko more zbog ranijeg povratka u bazu te da su u 13:12 sati 24 zrakoplova s visine između 19 000 i 22 000 stopa (5 890– 6 800 m) bombardirala zadarsku luku s oko 60 tona bombi. Iz navedenog izvješća proizlazi da su se zrakoplovi još za vrijeme leta iznad Jadranskog mora podijelili i krenuli prema zacrtanim ciljevima te da su ukrcali svega 1/3 ukupno mogućeg tereta bombi. Međutim analiziranjem izvješća četiriju eskadrila dolazi se do ponešto drugačijih brojeva – 24 bombardera napalo je Zadar, tri Ossopo, a tri su se ranije vratila. Navedimo da njemačka mornarička izvješća također navode dva vala napada, svaki po 12 zrakoplova. Iz izvješća 720. eskadrile proizlazi da je svaki od njezinih šest zrakoplova nosio 12 bombi težine 250 kg te da je 71 bomba bačena na Zadar, a jedna u more prilikom povratka u bazu. Da je većina bombi bačena na vrh zadarskog poluotoka. Iz izvješća 721. eskadrile proizlazi da je njezinih devet zrakoplova bacilo ukupno 27 tona bombi na Zadar te da su ostvareni neposredni pogoci na lučkoj opremi, jednom brodu i mostu. Iz izvješća 722. eskadrile proizlazi da je od njezinih devet zrakoplova šest bombardiralo Zadar sa 16 tona bombi, a da su se tri ranije vratila u bazu. Uočeni su pogoci na lučkoj opremi, brodu i mostu. Iz izvješća 723. eskadrile proizlazi da su tri njihova zrakoplova napala primarni cilj, a da su preostala tri bombardirala Zadar. U svim se izvješćima spominje protuzrakoplovna vatra srednjeg intenziteta iz teških topova, ali neučinkovita.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti čitajte u novom broju VP magazina od subote, 5. rujna na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije