DRUGI SVJETSKI RAT

Bombardiranje Zadra i okolice u Drugome svjetskom ratu

Zadar
Vojna povijest
07.07.2015.
u 15:53

Uvidom u dokumentaciju Ratnog zrakoplovstva SAD-a i Kraljevskog ratnog zrakoplovstva iz koje se lako može vidjeti tko je, kada, zašto i čime bombardirao Zadar

Bombardiranje Zadra u Drugom svjetskom ratu jedna je od najzanimljivijih i najintrigantnijih priča o Drugom svjetskom ratu na tlu Hrvatske, međutim ne zbog nekog osobitog i do tada nepoznatog oružja ili zbog neke do tada neprimijenjene vojne taktike, već zbog višegodišnjih mitova i legendi koji kako vrijeme prolazi postaju sve nevjerojatniji i sve više graniče sa znanstvenom fantastikom. Razlozi postojanja tih nevjerojatnih mitova i legendi su višestruki, a potječu kako iz neukosti i primitivizma pojedinaca, koji možda i nemaju zle namjere, tako i iz dobro osmišljene i razrađene propagande fašističko- iredentističke mašinerije u Italiji koja se nikako ne može pomiriti s činjenicom da je Zadar danas, a kao što je i stotinama godina bio, hrvatski grad.

Baš u vrijeme početka pisanja ovog teksta skromno se, potaknuta određenim pojedincima i organiziranim skupinama, obilježavala 70. obljetnica prvog angloameričkog bombardiranja Zadra u Drugom svjetskom ratu (ili kako to organizatori obilježavanja obljetnice vole, iako potpuno pogrešno, nazvati – Prvog bombardiranja Zadra u Drugom svjetskom ratu). Naime toga 2. studenoga 1943. dogodio se prvi, a vjerojatno i najstrašniji napad savezničkih zrakoplovnih snaga na Zadar u kojem je živote izgubilo između 154 i 163 nedužnih civila, a među njima i jako puno male djece. Radi lakšeg razumijevanja pogreške organizatora obljetnice, navest ću da se prvo bombardiranje Zadra u Drugom svjetskom ratu dogodilo 9. travnja 1941, a izveli su ga zrakoplovi Kraljevine Jugoslavije (o tom bombardiranju bit će riječi kasnije). Ali danas navoditi kako za taj zločin nitko nije odgovarao, i više je nego smiješno i neozbiljno. Svima je dobro znano da su povijest Drugog svjetskog rata pisali pobjednici tog rata i da ti pobjednici nisu ni za što odgovarali iako su njihovi ratni zločini ponekad bili i podjednaki ratnim zločinima koje su počinili pobijeđeni Nijemci i Japanci (Talijani su se većinom izvukli nekažnjeno).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije