IZ NOVOG BROJA

Bobreni put 23. SS oružane gorske divizije "Kama"

Wikiwand
16.06.2018.
u 11:44

Ravnatelj Glavnog ureda SS-a u Zagrebu je 13. kolovoza 1944. od vrha NDH za popunu divizije tražio 10.000 vojnih obveznika i dragovoljaca državljana NDH muslimanske vjeroispovijesti.

Državni vođa SS-a (Reichsführer-SS) Heinrich Himmler primio je 10. svibnja 1944. SS generala Arthura Phlepsa (zapovjednika V. SS dragovoljačkoga gorskog zbora) koji je došao s ciljem da upozna Himmlera, iz prve ruke, sa stanjem na području NDH.

Himmler je tijekom razgovora upoznao Phlepsa sa svojim planovima oko postrojavanja novih divizija Waffen-SS-a na području jugoistoka Europe. Temeljna Himmlerova zamisao bilo je postrojavanje dvaju gorskih zborova, a svaki od navedenih zborova imao bi po dvije gorske divizije. Jedan od navedenih gorskih zborova (IX.) trebalo je biti postrojen na području NDH, dok bi drugi zbor bio postrojen na području Velike Albanije. Svaka od četiriju gorskih divizija trebala je imati jačinu od 10.000 do 12.000 vojnika, dok bi postojeća 7. SS gorska dragovoljačka divizija Princ Eugen ostala izvan sastava obaju zborova kao posebna postrojba za provedbu najsloženijih zadataka. Kako je Himmler zaključio, time bi na području jugoistoka Europe djelovala jedna posebna vojska Waffen-SS-a jačine pet gorskih divizija. Predstavljeni Himmlerov plan trebao se oživotvoriti do kraja 1944. godine. Himmler se našao jedan korak bliže ostvarenju svoga plana 28. svibnja 1944. kada se Hitler složio s planom postrojavanja još jedne SS divizije na području NDH. Rukovodeći ured SS-a (u čijem djelokrugu rada je, između ostaloga, bilo i ustrojavanje novih postrojbi Waffen-SS-a) izdao je zapovijed 17. lipnja 1944. o postrojavanju ustrojbenog stožera IX. oružanog SS gorskog zbora (hrvatskog) i ustrojbenog stožera nove SS gorske divizije koja je trebala biti postrojena na području NDH (koja je dobila privremeno ime Hrvatska – Kroatien). 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2018.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije