IZ NOVOG BROJA

Bitka za Atlantik

Wikimedia Commons
21.09.2022.
u 08:42

Razvoj ASDIC-a, poznatog kao aktivni sonar, od presudnog je značaja za Bitku za Atlantik kao što je bio razvoj radara u Bitki za Britaniju

Razvoj ASDIC-a, sada poznatog kao aktivni sonar, od presudnog je značaja za Bitku za Atlantik kao što je bio razvoj radara u Bitki za Britaniju. U oba slučaja Britanci su bili ti koji su napravili krucijalni proboj.

Činjenica da se zvuk vrlo dobro prenosi putem vode bila je dobro poznata tijekom Prvoga svjetskoga rata, a mikrofoni smješteni u vodu (hidrofoni) bili su korišteni kako bi osluškivali podmornice u to vrijeme. Prirodni šumovi i jeka također su bili detektirani korištenjem spomenute tehnike, ali Britanci su bili prvi koji su razvili usmjeravajući „zvučni projektor“ koji je radio zadovoljavajuće. Ključni razvoj predstavlja integracija ASDIC-a s dijagramskim pultom i oružjem u kompletni protu-podmornički ratni sustav. Za akronim ASDIC često se misli da on potječe od inicijalnih slova britanskog Savezničkoga Podmorničkoga Detekcijskoga Istražiteljskoga Komiteta („Allied Submarine Detection Investigation Committee“). To je davano kao službeno objašnjenje kada je sustav postao javan, ali sada se zna da je takvo objašnjenje konstruirano nakon jednoga događaja – nikada nije pronađen bilo kakav trag takvoga komiteta. Umjesto objašnjenja izgleda da je tijekom tajnoga razvoja toga oružja znanstvenicima bilo preporučeno da govore u kodiranoj formi kako bi izbjegli špijune da saberu bilo kakav trag spoznaje o tome. Tako je rad na zvučnom širenju (ultrazvučna tehnika) postao ASD-ics (anti-submarine detection-ics ili protu-podmornički detektor).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije