SEDMOGODIŠNJI RAT

Bitka kod Wilhemstahla i težak francuski poraz

01.07.2021.
u 08:49

U noći 23. lipnja 1762. saveznički redovi prešli su Diemel te krenuli u napad. Prema planu, Spörcken je napao prvi, no odgovor francuskog topništva uzbunio je ostatak vojske i napad je odbijen.

Prusku je teret savezništva s Velikom Britanijom do sredine Sedmogodišnjeg rata bacio na koljena i bila je svedena na brojku od 70 000 vojnika zbog gubitaka u bitkama. Dana 5. siječnja 1762. carica Elizabeta, zakleta neprijateljica Friedricha Velikog, umrla je te je novi car, Petar III., zaključio mir s Pruskom, čime se u posljednjem trenu i njemu osmjehnula sreća.

Ferdinand, nadvojvoda Brunswicka, koji zapovijedao britanskim snagama u sjevernoj Njemačkoj, imao je razloga sumnjati u budućnost svoje komande. Pojačanja su kasnila, a generali se nisu vraćali iz Londona nakon zime. Usprkos tomu, Ferdinand je bio odlučan prvi izaći na bojno polje sa snagama kojima je raspolagao te preuzeti incijativu. Francuski zapovjednici, Soubise i D’Estrées imali su namjeru zauzeti područje oko gradova Grebensteina, Burguffelna, Meimbressena i Wilhelmstahla, no nadvojvoda ih je odlučio u tome spriječiti. Planirao ih je okružiti te potom napasti preko rijeke Diemel. Nakon prelaska rijeke, hanoverski general Spörcken napao bi sprijeda, dok je general Lückner trebao iznenaditi Francuze straga.

U noći 23. lipnja 1762. saveznički redovi prešli su Diemel te krenuli u napad. Prema planu, Spörcken je napao prvi, no odgovor francuskog topništva uzbunio je ostatak vojske i napad je odbijen. Uslijedio je Lücknerov napad na francusku pozadinu, no ni taj napad nije išao po planu. Glavni napad na naprijateljske snage pod zapovjedništvom Stainvillea uslijedio je odmah potom. Francuzi su imali povoljan položaj na brdu te su se žilavo odupirali, pokušavajući odbiti Britance i Hanoverce niz brdo. Tvrdoglavo, bataljuni škotskih gorštaka (Highlanders), grenadira i britanske pješačke garde (British Foot Guards) ponavljali su svoje napade. Stainvilleov otpor naposljetku je slomio Ferdinandov napad s druge strane: napadnusti sprijeda i straga, njegov stroj je pukao i započela je predaja. Stainville se probio s ostatkom svojih snaga, samo dva bataljuna, domogavši se Kassela i rijeke Fulde.

Saveznici su izgubili 702 vojnika, dok su Francuzi brojali oko 1500 mrtvih i 3000 zarobljenih. Francuska vojska se nakon poraza kod Wilhemstahla povukla preko Fulde, čime je označen kraj njihovih ofenzivnih planova u Sedmogodišnjem ratu.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije