ZANIMLJIVOST

Bitka kod Rheinfeldena 3. ožujka 1638. i oružje nazvano po njoj

Laurus Leslaena
05.03.2021.
u 12:55

U bitci se na obje strane koristio mač novog dizajna i drukčije izrade, tzv. Rheinfelden.

Početkom veljače 1638., na poticaj francuske vlade, protestantski zapovjednik Bernhard od Saxe Wimara napredovao je sa svojom vojsku do Rajne kako bi pronašao prijelaz. Došavši na važan prijelaz u gradu Rheinfelden, Bernhard se pripremio za opsadu grada s južne strane te je korišsteći trajekt u Beuggenu prebacio bsvoje postrojbe preko rijeke kako bi dovršio opsadne pripreme na sjevernoj strani. Napad na grad trebao je biti izveden 1. ožujka.

Da bi to spriječili, carske snage su se, pod zapovjedništvom grofa Federicom Savellijem i Johanna von Werthom, kretali kroz Schwarzwald u pokušaju da napadnu Bernhardovu vojsku i spase grad. Međutim, vojvoda od Saxe-Weimara uspio se odvojiti i marširati niz rijeku, napadsti ineprijateljsku vojsku s leđa i natjerati ih u bijeg.

U bitci se na obje strane koristio mač novog dizajna i drukčije izrade, tzv. Rheinfelden. Budući da je rapir bio gotovo posve nepraktičan kao oružje na bojnom polju (iako o tome danas postoje različita mišljenja, budući da ni svi rapiri nisu bili istog dizajna), razvijena je varijanta poznata kao mač-rapir. S preferiranom metodom pariranja prema van (za razliku od onog unutra, gdje bi neuspjeh uspješnog pariranja gotovo uvijek imao po život opasne posljedice) dodani su mu štitnici koji pokrivaju ruku samo s te strane. To je također omogućilo da mač prianja bliže tijelu, olakšavajući nošenje i izvlačenje.

Foto: Laurus Leslaena

Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije