TRIDESETOGODIŠNJI RAT

Bitka kod Honecourta 1642. - španjolska pobjeda nad Francuzima

Rad slikara Pietera Snayersa.
18.08.2021.
u 08:53

Godinu dana kasnije De Melo je izgubio povijesnu bitku kod Rocroi, što je ovu njegovu pobjedu učinilo gotovo beznačajnom u povijesnim analima.

Bitka kod Honnecourta bila je jedna od bitaka Tridesetogodišnjeg rata vođena 26. svibnja 1642. Španjolci, predvođeni Franciscom de Melom, pobijedili su Francuze pod vodstvom Antoinea III. de Gramonta, grofa od Guichea.

Španjolska vojska pod Melom i Jeanom de Beckom opkolila je i zauzela utvrđeni grad Lens i iskoristila svoj uspjeh napredujući na obližnju tvrđavu La Bassee. Henri, grof od Harcourta, zapovijedajući Francuzima iz Pikardije i Antoine III. de Gramont vojskom iz Šampanje, krenuli su da spase grad od opsade. Melo je iz svoje vojske izdvojio 10 000 ljudi, uključujući 7 000 pješaka u 12 pukovnija, da ih presretne. U bitki je francuska vojska pretrpjela velike gubitke, izgubivši 40% snage, brojeći 1 200 – 2 000 ubijenih i ranjenih te 2.500–3 000 ljudi i 10 pušaka zarobljeno, ostavljajući sjevernu Francusku širom otvorenom za španjolsku vojsku.

No, španjolska pobjeda nije iskorištena jer je Francisco de Melo odlučio biti oprezan. Godinu dana kasnije De Melo je izgubio povijesnu bitku kod Rocroi, što je ovu njegovu pobjedu učinilo gotovo beznačajnom u povijesnim analima.

Foto: Rad slikara Pietera Snayersa.

Ilustracija: Bitka kod Honecourta, rad slikara Pietera Snayersa.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije