KATOLICI I PROTESTANTI

Bitka kod Höchsta 1622. godine

Laurus Leslaena
12.07.2021.
u 07:51

Nastavljajući svoju misiju sprječavanja spajanja Mansfelda i Christiana iz Brunswicka, katoličke su snage 20. lipnja stigle do rijeke kod Höchsta da bi zatekle Christianovu vojsku kako već prelazi rijeku.

Bitka kod Höchsta vođena je 20. lipnja 1622. godine između savezničke vojske koju su predvodili Johan Tserclaes, grof od Tillyja, general Katoličke kige i španjolski general Gonzalo Fernández de Córdoba, protiv protestantskih snaga koje je predvodio Christian od Brunswicka.

Christian je želio iskoristiti situaciju za presudan udar na Katoličku ligu. S 12 000 pješaka, gotovo 5000 konjanika i tri topa premjestio se iz Westfalije duž obale rijeke Weser, te kroz Hessen prema Majni kako bi ujedinio svoje snage s vojskama Mansfelda i Baden-Durlacha, u Darmstadtu. Nastavljajući svoju misiju sprječavanja spajanja Mansfelda i Christiana iz Brunswicka, katoličke su snage 20. lipnja stigle do rijeke kod Höchsta da bi zatekle Christianovu vojsku kako već prelazi rijeku.

Kad je most završen ujutro 20. lipnja, Christianova je naredio da se prtljaga prebaci preko rijeke, dok je on pripremao svoje postrojbe za borbu protiv katolika u Sossenheimu. U međuvremenu su Tillyjeve postrojbe ojačane vojskom pod generalom Franzom von Hövelbergom. Planirali su potisnuti Christiana natrag do zidina Höchsta i Majne, stoga je on naredio svojim postrojbama da se povuku preko pontonskog mosta prema Kelsterbachu, ali pod katoličkom topničkom vatrom povlačenje se pretvorilo u strmoglavi bijeg. Most se srušio i mnogi su se Chritianovi vojnici utopili u Majni. Protestanti su tako izgubili više ljudi od utapanja nego u samoj bitci, oko 2000, dok su katoličke snage imale samo 100 mrtvih.

Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije