Povijest Hrvata

Banski banderij u hrvatskoj prošlosti

Banski banderij u hrvatskoj prošlosti
Vojna povijest
27.04.2012.
u 22:31

Borba za očuvanje banskoga banderija bila je ujedno i borba za očuvanje autonomije hrvatskih povijesnih zemalja pod tuđinskom vlasti

Magazin „Vojna povijest“ upravo je pravo mjesto za predstavljanje uloge i značenja banskoga banderija u hrvatskoj prošlosti. Riječ je vojnoj postrojbi čiji su se ustroj i brojnost, ali i nadležnost pod koju se spadao, mijenjali kroz vrijeme, ali se zasigurno može reći da je banski banderij bio jedan od značajnih obilježja zasebnosti hrvatskih povijesnih zemalja u sklopu zemlje Krune Svetoga Stjepana, tj. posebnosti hrvatskih zemalja u Ugarsko-hrvatskom Kraljevstvu (1102.-1526.), a kasnije i sklopu zemalja podložnih vladarima iz kuće Habsburgovaca (1527.-1918.).

Ulaskom hrvatskih povijesnih zemalja, kraljevina Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, početkom 12. stoljeća u zajedničku državnu tvorevinu s Mađarima, hrvatske su kraljevine u toj novoj državi sačuvale visok stupanj svoje autonomije što se ponajviše očitovalo posebnim zakonima, upravom, porezima i vojskom. Jedan od glavnih pokazatelja posebnoga statusa hrvatskih zemalja pod krunom Svetoga Stjepana bila je i funkcija bana koji je bio dio kraljevog aparata te je obavljao neke poslove umjesto kralja na prostoru hrvatskih srednjovjekovnih zemalja te je pri tome vršio kraljevsku vlast na temelju nadležnosti koje mu je kralj dao, ali i redovitu bansku vlast koja se prvenstveno odnosila na suđenje i prikupljanje poreza. Osim toga, izuzetno važna banova nadležnost bila je vojna vlast te je imao zapovjedništvo nad vojskom Kraljevine, posebno u slučaju rata.

Za vrijeme kraljeva iz dinastije Arpadovića (od početka 12. do kraja 13. stoljeća) ban je redovito zapovijedao kraljevom vojskom pa čak i čitavom vojskom Ugarsko-hrvatskog Kraljevstva u slučajevima da vladar nije osobno mogao voditi vojsku ili ako nije nekome drugome povjerio zapovjedništvo. Na području hrvatskih povijesnih zemalja opća vojska nazivala se „exercitus Chroaticus“ (hrvatska vojska).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije