Vojske

Austrougarsko ratno zrakoplovstvo

Austrougarsko ratno zrakoplovstvo
Vojna povijest
06.04.2013.
u 15:48

U Austriji su prvi baloni rabljeni u vojne svrhe još 1849. godine, dok su austrijska vojska i ratna mornarica opsjedale Veneciju

Kao i druge europske države, Austro-Ugarska se početkom 20. stoljeća počela baviti ratnim zrakoplovstvom, iako u manjoj mjeri nego što je to bio slučaj u Francuskoj, a posebice u Njemačkoj gdje su istodobno razvijani zračni brodovi („Zeppelini“) i zrakoplovi s motornim pogonom. U Austriji su prvi baloni rabljeni u vojne svrhe još 1849., dok su austrijska vojska i ratna mornarica opsjedale Veneciju, tadašnju austrijsku glavnu ratnu luku, gdje je tijekom revolucionarne 1848. izbila pobuna pučanstva i većeg dijela mornarice protiv austrijske vlasti. Tijekom rata protiv Pruske i Italije 1866. također je uspostavljena austrijska „zrakoplovna postrojba“ s balonima za obranu Beča od pruskog napada do kojeg ipak nije došlo. Civilno zrakoplovstvo dalje se razvijalo, a 1888. zrakoplovni entuzijast Viktor Silberer organizirao je u Beču privatnu zrakoplovnu izložbu. Kako su i druge države pokazivale sve veće zanimanje za zrakoplove (tada još pretežito balone), austrougarsko Carsko ministarstvo rata iste je godine poslalo nekoliko časnika i jednog fizičara na „studijsko putovanje“ u Berlin, Pariz i London, kako bi se upoznali sa suvremenom zrakoplovnom tehnologijom. U Beču je osnovan i civilni Institut za aeronautiku (Aeronautische Anstalt), gdje je 1890. Ministarstvo rata poslalo na školovanje osam časnika. Civilni „športski“ i meteorološki baloni bili su tada jako popularni, a do početka Prvoga svjetskog rata postavili su ili srušili brojne rekorde u visini, dužini ili trajanju leta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije