NA DANAŠNJI DAN

Australski ratni brod Sidney potopio njemačku laku krstaricu Emden

Bundesarchiv
09.11.2017.
u 13:05

U napadu je poginulo 134 člana posade dok su Muller i ostali preživjeli završili u britanskom ratnom zarobljeništvu.

Na današnji dan 1914. godine australski ratni brod, bojni krstaš Sidney, potopio je njemački brod Emden u Indijskom oceanu tijekom prve jeseni Prvoga svjetskog rata, piše History.

Kada je Prvi svjetski rat izbio u ljeto 1914. godine, Emden je bio dio njemačke Istočnoazijske eskadre kojom je zapovijedao Maximillian Von Spee. Dok je ostatak eskadre plovio blizu obale Južne Amerike, Spee je dozvolio kapetanu broda Karlu Von Mulleru da ugrožava britansku trgovinu gdje je bila najslabija - u Indijskom oceanu. Početkom, 10. rujna, Emden je napadao savezničke trgovačke brodove u Indijskom oceanu. Nastradali su i Madras i Penang te je zauzeto 20 nenaoružanih trgovačkih brodova. Mullerova je posada također potopila rusku krstaricu i francuskog razarača.

Dana 9. studenoga, australska laka krstarica Sydney iznenadila je Emden jer je tada njemački brod napadao britanske komunikacije na otočju Cocos. U napadu je poginulo 134 člana posade dok su Muller i ostali preživjeli završili u britanskom ratnom zarobljeništvu. "Da su se  Nijemci brodili kao kapetan broda Emden, njemački narod ne bi bio na lošem glasu", napisao je Times.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije