IZ NOVOG BROJA

Asimetrični sukob u Sjevernoj Irskoj

Wikimedia Commons
23.11.2022.
u 09:20

Irska republikanska vojska osnovana je 1919. godine. Cilj joj je bio osloboditi Irsku od engleske vlasti, no kasnije se raspala na nekoliko frakcija

Sukob u Sjevernoj Irskoj povijesno je kompleksan, a njegov su izvor nekoliko stoljeća stare povijesne činjenice.

Razlike između Iraca i Engleza od davnina su uistinu velike, no animozitet između njih intenzivirao se kada se Engleska uključila u protestantsku reformaciju, dok je galsko stanovništvo ustrajno ostalo na katoličkoj strani. Istovremeni su engleski pokušaji stjecanja nadzora nad Irskom postajali sve uspješniji te je u jednom trenutku, krajem 16. stoljeća, samo sjeverna pokrajina Ulster ostala nepokorena. Britanija je tijekom godina pokušavala „kolonizirati“ Irsku potičući preseljavanje protestantskog stanovništva u te krajeve te donoseći zakone koji su zatirali katoličanstvo. Pokušaji Iraca da se oslobode britanskog ugnjetavanja tijekom nekoliko su stoljeća završavali neuspješno, no želja nije jenjavala, pa suvremeni sjevernoirski sukob možemo promatrati od početka 20. stoljeća.

Irish Republican Army (IRA, Irska republikanska vojska) osnovana je 1919. godine. Cilj joj je bio osloboditi Irsku od engleske vlasti, no kasnije se raspala na nekoliko frakcija koje su se raznim terorističkim akcijama i diverzijama nastavile boriti za irsko ujedinjenje i nezavisnost. Sjevernoirske su vlasti odgovorile represivnim mjerama prema katoličkom stanovništvu te raznim diskriminacijskim zakonima i propisima koji su pogađali sjevernoirske katolike. Smatra se da je rat počeo 25. siječnja 1919. godine u Solohedbegu, kada je IRA napala pošiljku eksploziva koju su čuvali redarstvenici Kraljevskog Irskog Redarstva. Nakon toga aktivnosti IRA-e proširile su se cijelom Irskom. Pripadnici IRA-e planski su napadali policijske snage oduzimajući im oružje, povećavajući tako svoje zalihe naoružanja što im je kasnije omogućilo povećani intenzitet i obujam djelovanja.

Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/suvremeno-ratovanje/

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2022.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije