HRM

"Andrija Mohorovičić" s 50 članova posade odlazi u operaciju "TRITON"

AM
defender.hr
03.07.2015.
u 17:03

Republika Hrvatska odluku o sudjelovanju u operaciji Europske unije „TRITON" donosi kao znak solidarnosti s Talijanskom Republikom, u svrhu pružanja potpore agenciji Frontex u zaštiti pomorske granice Europske unije te kao odgovor na migracijske pritiske na Europsku uniju.

U združenu humanitarnu operaciju Europske unije „TRITON" u Sredozemlju, upućuje se u kolovozu 2015. godine na rok do tri mjeseca do pedeset pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske s brodom Hrvatske ratne mornarice „Andrija Mohorovičić". Ovaj prijedlog hrvatska vlada danas je uputila Saboru na glasovanje, piše Defender.hr

Nakon velike havarije libijskog broda koji je prevozio imigrante pri čemu je poginulo oko 1200 osoba, 23. travnja 2015. održan je izvanredni sastanak predsjednika država i vlada država članica Europske unije te je dogovoreno znatno povećanje sredstava za provedbu operacije „TRITON", što je rezultiralo i pojačanim odazivom država članica.

Republika Hrvatska odluku o sudjelovanju u operaciji Europske unije „TRITON" donosi kao znak solidarnosti s Talijanskom Republikom, u svrhu pružanja potpore agenciji Frontex u zaštiti pomorske granice Europske unije te kao odgovor na migracijske pritiske na Europsku uniju.

Jednako značajno, Republika Hrvatska sudjelovanjem u operaciji Europske unije „TRITON" želi dati doprinos ublažavanju izbjegličke humanitarne katastrofe na Sredozemlju. Zbog i dalje nepromijenjenoga nestabilnog stanja sigurnosti na Sjeveru Afrike, nije za očekivati znatnije promjene u izbjegličkim migracijama preko Sredozemlja te se kao kratkoročna pomoć u cilju smanjenja stradavanja izbjeglica u pomorskim nesrećama u operaciju „TRITON" upućuje
brod Hrvatske ratne mornarice „Andrija Mohorovičić" s posadom.

Uz pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske iz ove Odluke na brodu Hrvatske ratne mornarice „Andrija Mohorovičić" bit će i šest policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koji se
upućuju u operaciju Europske unije „TRITON" po proceduri u skladu s posebnim zakonom.

Tekst je u potpunosti preuzet s portala Defender.hr

Komentara 6

Avatar Idler 3
Idler 3
18:56 04.07.2015.

Umjesto o vrsti, veličini, starosti broda trebalo bi postavit pitanje o nečem drugom. Kaj budu s imigrantima koje vlove? Jel ih buju dopelali v Italiju? Jel ih buju okrenuli prema Francuskoj? Jel ih buju potopili? Jel ih buju obrnuli nazaj prema Libiji kaj bi bilo i najlogičnije? To su bitni detalji jer na otvorenom moru vrijediju neki drukči zakoni od onih u teritorijalnom moru ?! Volil bi čut odgovor od nekog tko kuži problematiku.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
04:42 06.07.2015.

cudno. Ne vidim naoruzanja na brodu koja bi bila koristena za zaustavljanje, slanje nazad odnosno potapljanje brodova koji ne poslusaju zapovijed za okretanjem i povratkom u maticne luke.

MA
matan91
09:59 04.07.2015.

USS New Jersey je prozveden 1942. i bio je u aktivnoj službi do 1991. kad je prešao u rezervni sastav američke mornarice. Komentari ovih jugosa dolje su totalna glupost jer se brodovi ne voze kao automobili 10 godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije