NA DANAŠNJI DAN

Američki nosač zrakoplova Lexington zaplovio prema Midwayu

Wikimedia CC
05.12.2017.
u 11:04

Kada je stigao do Havaja već je bio 13. prosinca.

Na današnji je dan Lexington, jedan od dva najveća američka nosača aviona Drugoga svjetskog rata zaplovio Pacifikom kako bi bombarderi branili Midway od mogućeg japanskog napada, piše History.

Pregovori između SAD-a i Japana već su tada trajali mjesecima. Japan je htio završetak američkih ekonomskih sankcija, a SAD je htio Japan izvan Kine i jugoistočne Azije te kraj savezništva sa Silama osovine. 

Predsjednik Roosevelt i državni tajnik Cordell Hull očekivali su japanski osvetnički napad ali nisu znali točnu lokaciju. Filipini, otočje Wake, otok Midway - sve su to bile mogućnosti. Američke obavještajne informacije govorile su o kretanju japanske flote izvan Tajvana, flota je navodno plovila prema Indokini.

SAD je tada zahtijevao od Japana da objasni kretanje flote kroz Južnokinesko more. Japan je ignorirao, a vojna obavještajna služba uvjerila je predsjednika da Japan ide prema Tajlandu, a ne SAD-u.

Lexington nikada nije stigao do Midwaya. Kada se saznalo da je japanska flota napala Pearl Harbor, brod je krenuo natrag prema SAD-u. Kada je stigao do Havaja već je bio 13. prosinca.


Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije