ZAVRŠETAK AMERIČKOG GRAĐANSKOG RATA

Predao se konfederacijski general Robert E. Lee

Grant i Lee
www.vahistorical.org
10.04.2015.
u 05:29

Lee i Grant, generali s najvišim činovima u svojim vojskama, poznavali su se još od Meksičkog rata. Grant je došao u svojoj blatnoj, zaprljanoj uniformi dok je Lee došao u punom svečanom odijelu s pojasom i mačem.

U malom gradu u Virginiji, Appomattoxu, konfederacijski general Robert E. Lee predao je svojih 28 000 vojnika unijskom generalu Ulyssesu Grantu te je tim događajem završio Američki građanski rat. Nakon što je morao napustiti glavni konfederacijski grad Richmond, a u isto se vrijeme nije mogao spojiti s preživjelom konfederacijskom vojskom u Sjevernoj Karolini, general Lee više nije imao izbora, piše History.com

U jeku najnovije kampanje vojske Unije, vojska Sjeverne Virginije tijekom povlačenja više nije imala puno hrane i zaliha. U jednom trenutku, unijska konjica pod zapovjedništvom generala Philipa Sheridana prestigla je vojsku generala Lee-a te zaustavila povlačenje i poslala 6 000 vojnika u zarobljeništvo.

Vojnici su dezertirali svakodnevno. Tijekom 8. travnja nekad najjača postrojba Konfederacije bila je opkoljena bez ikakve prilike za bijeg. Dana 9. travnja, Lee je poslao poruku Grantu da se želi predati. Dva su se generala našla u dnevnoj sobi kuće Wilmera McLeana u točno 13 sati.

Lee i Grant, generali s najvišim činovima u svojim vojskama, poznavali su se još od Meksičkog rata. Grant je došao u svojoj blatnoj, zaprljanoj uniformi dok je Lee došao u punom svečanom odijelu s pojasom i mačem. Lee je pitao za uvjete predaje, a Grant je odmah počeo pisati: "Svi časnici i vojnici biti će otpušteni te će ići svojim kućama; povest će svoje konjima i osobne stvari kako bi mogli sudjelovati u sjetvi ovog kasnog proljeća. Časnici će zadržati svoje oružje, dok će gladni ljudi generala Lee-a dobiti obroke od vojske Unije."

Limena glazba označila je početak proslave, a general Grant je rekao svojim časnicima: "Rat je gotov. Pobunjenici su opet naši "zemljaci"; međutim mali dio pobunjenika je sljedećih tjedana i dalje nastavio otpor, ali rat je toga dana završio.

>>Početak Američkog rata za neovisnost 1775. godine

>>Krvavi boj kod Gettysburga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije