Vremeplov

Alferd Redl - smrt izdajnika

Alferd Redl - smrt izdajnika
Vojna povijest
05.11.2013.
u 20:01

Prije 100 godina ubio se jedan od najvećih svjetskih obavještajaca čiju je veleizdaju životom platilo pola milijuna austrougarskih vojnika

Beč je rodno mjesto suvremenih političkih spletki i dom prvoga velikoga špijunskog majstora – pukovnika Alfreda Redla, šefa austrougarske tajne službe. Kada je razotkriven kao krtica u vlastitim redovima, Redl je 25. svibnja 1913. počinio samoubojstvo.

Alfred Victor Redl rođen je u Lembergu (današnjem Lvivu) u Galiciji kao 14. dijete siromašnoga pružnog radnika. Završio je kadetsku školu Karthaus u Brnu, a kako je bio prirodno nadaren i tečno govorio njemački, poljski i rutenski, vrlo je brzo napredovao kako u školi, tako i kroz činove austrougarske vojske. S obzirom da je Habsburška Monarhija bila zbroj od više desetaka naroda, koji je svaki govorio svojim jezikom, za budućeg časnika bilo je važno da zna što više jezika. No Redl je u kadetskoj školi otkrio još nešto što će ga poslije stajati i karijere i života. Kako je homoseksualnost bila raširena u tadašnjim vojnim školama i mladi je Alfred postao homoseksualac te je održavao tajne veze s kadetima sličnih sklonosti. Ipak, za razliku od većine njih koji su se, kada su izišli iz škola, upuštali u heteroseksualne veze, Redl je ostao pri svome prvome seksualnom odabiru. Tomu je vjerojatno pridonijela i ljubavna afera s cirkuskom ljepoticom koja mu je ostavila dvije neželjene uspomene: teško izlječivi sifilis i gonoreju. Stoga se u budućnosti klonio žena, a kako taj odabir nije bio poželjan u tadašnjem društvu, skrivao je svoje sklonosti i veze

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije