IZ NOVOG BROJA

Afganistanski rat: od strateškog savezništva do strateškog neprijateljstva ili 11. rujan - teroristički akt koji je promijenio svijet

Wikimedia Commons
16.11.2021.
u 13:43

Tim je udarom Al Qa’ida definitivno potvrdila svoj utjecaj na globalnu politiku. U strateškom smislu obračun s Al Qa’idom, ideologijom i strategijom „alkaidizma“ i šire islamizma postat će dominirajući sukob početka 21. stoljeća.

Tog sunčanog utorka 11. rujna 2001. dogodio se jedan od najtraumatičnijih događaja 21. stoljeća. Pripadnici Al Qa’ide (15 Saudijaca, 2 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, te po jedan Libanonac i Egipćanin) globalizirane i transnacionalne islamističke terorističke organizacije, u smrtonosnom samoubilačkom udaru napali su središta američke moći.

Tri od četiri oteta aviona American i United Airlines pogodili su Svjetski trgovački centar i Pentagon, središta poslovno-financijske i vojne moći. Događaji, možda, najšokantnijeg jutra u američkoj povijesti imali su tragičan završetak: najsmrtonosniji protudržavni teroristički udar u povijesti ubio je 2.996 ljudi, dok ih je 6.000 ranjeno. Taj pet godina pomno planirani i profesionalno iznimno kompleksan i zahtijevan, osobito u (protu)obavještajnoj pripremi, teroristički akt nije bio samo strateški udar, kao japanski napad na američku pacifičku flotu sedam desetljeća ranije, bio je to nadasve strateški šok za Ameriku, i posljedično svijet. Udar Al Qa’ide promijenio je tijek povijesti i postao prekretnica međunarodne sigurnosti 21. stoljeća. Prije svega, bio je to drastičan dokaz kojim je suvremeni svijet najuvjerljivije shvatio čime je sve bremenit i što znači terorizam.

Drugo, taj je akt predstavljao praktičan odgovor dijela islamskog/islamističkog/arapskog svijeta na američku vanjsku politiku prema tom području. Treće, ovaj je akt bio najbrutalniji pojedinačni protudržavni teroristički akt u povijesti. Četvrto, teroristički udar Al Qa’ide nije samo srušio postojeće sigurnosne strukture najmoćnije države na svijetu: napad Al Qa’ide je dokazao da je SAD moguće napasti, bio je to dokaz da je američku nacionalnu sigurnost moguće ugroziti s američkog teritorija. Udar od 11. rujna je bio povreda sigurnosti sjevernoameričkog kopna, događaj za kojega američka administracija nikada nije imala ni u primisli da bi se mogao dogoditi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije