IZ NOVOG BROJA

Adolf Hitler i Benito Mussolini odobrili plan invazije na Maltu

Wikimedia Commons
20.08.2021.
u 08:16

Operacija „Herkules“ predviđala je padobranski napad s jednom njemačkom i jednom talijanskom padobranskom divizijom pod zapovjedništvom generala Studenta.

Posade Luftwaffe vjerovale su da će četiri izravna pogotka biti dovoljna za potapanje nosača zrakoplova HMS „Illustrious“ i započele su s izvođenjem vježbi gađajući plutajuće makete kod sicilijanske obale.

Ogromna uzletno-sletna paluba britanskoga nosača zrakoplova nudila je metu od 6500 četvornih metara. Stvarna prilika za napad na to novo britansko plovilo ukazala se već u siječnju 1941. godine. Naime, kada je 10./11. siječnja pokrenuta britanska operacija „Excess“, u kojoj su sudjelovali brojni konvoji s ciljem opskrbljivanja Malte, Aleksandrije i Grčke, britanski brodovi zatekli su se 10. siječnja u dometu sicilijanskih baza gdje su bili stacionirani njemački zrakoplovi „Ju-87“. Iz sastava 2. pukovnije bombardera za obrušavanje (II./ StG 2) uzletjela su 43 zrakoplova „Ju-87“ koji su imali potporu 1. pukovnije bombardera za obrušavanje (I./StG 1). Deset talijanskih srednjih bombardera „Savoia Marchetti M.79“ privuklo je britanske lovce „Fairey Fulmar“ s nosača zrakoplova, dok je krstarica HMS „Bonaventure“, štiteći konvoj, uspjela potopiti talijanski torpedni čamac „Vega“. Desetak „Ju-87“ napalo je nosač zrakoplova bez da su se suočili s većim otporom.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije